Burgemeester Petra Dassen-Housen bezocht 100-jarige Enny Krill-Paffen

Enny Krill-Paffen kreeg zaterdag 15 april burgemeester Petra Dassen op bezoek in het Sjtaater Hoes in Terwinselen.  Dit omdat zij deze dag de respectabele leeftijd van 100 jaar had bereikt. De burgemeester kwam niet met lege handen. Zij had een mooie bos orchideeën voor de eeuwling meegenomen.
Enny Krill komt uit een kinderrijk gezin van 11 kinderen. Om precies te zijn had ze 6 zussen en 4 broers. Enny is het vijfde kind van het echtpaar Paffen en werd in 1923 in de Onze Lieve Vrouwestraat in Kerkrade geboren.
Haar vader, Paul Paffen, was in zijn werkzaam leven politieagent. Tot aan haar huwelijk met Antoon Krill in 1949 heeft Enny de kost verdiend als coupeuse. Vlak na het huwelijk begon het echtpaar Krill samen een eigen elektrozaak aan de Akerstraat in Kerkrade-West. Elektrozaak Krill werd van 1973 tot 2001 voortgezet door zoon Paul. In 1978 verhuisde het echtpaar Krill-Paffen naar Vaals. Toen ze in 1998 op het punt stond om naar Kerkrade te verhuizen is haar man geheel onverwachts overleden. Enny woont nog steeds-met hulp van Meander- zelfstandig in haar appartement in Kerkrade-West.
Hoewel drie keer per week door de maaltijdservice warm eten aan de deur wordt gebracht, kookt ze regelmatig nog graag “zelf” een maaltijd. 10 jaar heeft Enny de Tai Chi ontspanningssport beoefend. Dat heeft haar mentaal en fysiek sterk gemaakt. Van de lift van haar appartement maakt ze nooit gebruik. De 100-jarige hoeft geen pillen te slikken en heeft behalve slechthorigheid geen last van ouderdomskwaaltjes. Toen ze de leeftijd van 80 jaar had bereikt, had Enny een sterk gevoel dat ze 100 jaar zou worden. Hoewel ze altijd opgewekt is, heeft ze momenten dat ze koppig kan zijn, laat zoon Paul weten.
Enny en Antoon Krill kregen twee kinderen, Maria (72) en Paul (68). Enny heeft vijf kleinderen en zes achterkleinkinderen. Helaas is twee weken geleden haar laatste zus op 86-jarige leeftijd overleden. Maar desondanks heeft Enny Krill-Paffen met veel plezier in het samenzijn van haar familie een onvergetelijk verjaardagsfeest beleefd in het Stjaater Hoes.
Foto: Peter Trompetter Fotografie