Grenzeloosheid van een Romeins Rijk. Een netwerk van wegen verbond vele landschappen en culturen. Marathon Via Belgica neemt het initiatief en veegt ook de huidige grenzen weg.

Marathon Via Belgica wil met een ludieke actie onderzoeken of de marathon vanaf 2024 grenzeloos kan zijn. Op zaterdag 22 april start onze Romein(en) gepakt en gezakt aan de brug van Vroenhoven in Riemst. Een uitdaging van 46.8 km tot in Riemst. Een helse wandeling. We roepen iedereen op om de Romein(en) aan te moedigen en mee te lopen!

 Marathon Via Belgica
In 2022 werd de eerste Marathon Via Belgica georganiseerd door Stichting Foras, op initiatief van Danny Roufs, van Rimburg tot Maastricht. Dwars door het Zuid-Limburgs Landschap. De start ligt op de brug over de Worm bij Rimburg in Landgraaf. Je loopt via Coriovallum (het huidige Heerlen), Voerendaal en Valkenburg naar de finish op de oude brug over de Maas in Mosa Trajectum (tegenwoordig Maastricht). Ook dit jaar wordt de marathon opnieuw georganiseerd op zondag 21 mei 2023.

Romeins Riemst
De gemeente Riemst sloot enkele jaren geleden aan bij het Via Belgica project. Het rijke Romeinse verleden werd ontsloten in een prachtige fietstocht door het golvende Vlaamse landschap. Fietsen door Romeins Riemst – 24,9 km – Via Belgica. Een landschap dat in tweeduizend jaar niet veel is veranderd. De dalen waren wat dieper, de heuvels wat hoger en hier en daar stond er een Romeinse villa. Op de vruchtbare lössgrond was het goed graan telen. Je fietst langs villa’s, dorpen en tumuli.

Dromen en doelen
Via Belgica wil de vleugels verder uitslaan en onderzoeken of de grenzen verder vervaagd kunnen worden. We willen de wandelaar en fietser laten genieten van één groot Romeins landschap. Een landschap zonder grenzen. Een landschap boordevol, Romeinse verhalen. Een landschap dat reikt van België tot in Duitsland.

 Een netwerk van wegen
Vele wegen verbonden alle veroverde gebieden van de Romeinen met elkaar. De wegen vervoerden mensen, handelsproducten en gebruiken uit het hele Romeinse Rijk. De Romeinen hebben het fundament gelegd van onze samenleving. Ze bouwden steden, tempels en badhuizen. Brachten wijn, olie, kippen, druiven en kersen. En een nieuwe religie, militairen en ambtenaren. Ze leerden ons met munten betalen, op grote schaal graan te telen en introduceerden het schrift. Kortom: de Romeinen brachten een enorme verandering en verrijking, net als latere migrantenstromen producten als shoarma en nasi meebrachten.

Via Belgica
Sinds tweeduizend jaar loopt de Via Belgica door Zuid-Limburg. Vanaf 2016 is er weer volop aandacht voor deze oude Romeinse weg en alles wat zij naar Zuid-Limburg bracht. Naast het bijeenbrengen en beleefbaar maken van het Romeinse erfgoed in Zuid-Limburg, worden er ook evenementen georganiseerd rondom het Romeins verleden. Houd de website en social media-kanalen in de gaten voor alle informatie over dit project: www.viabelgica.eu.

 Praktisch
Zaterdag 22 april om 10 uur aan de Brug van Vroenhoven, Maastrichtersteenweg 212, Riemst (B). Schepen Peter Neven van de gemeente Riemst zal de Romeinen en de wandelaars toespreken, aanmoedigen en het startschot geven.

Parkeren op de voorziene parkeerplaats aan de Brug van Vroenhoven.

Hoe terug naar de wagen? langs de route zijn er diverse treinstations in Zuid-Limburg. We adviseren om de trein terug te nemen richting station Maastricht. Van daaruit is het ongeveer 4 km wandelen tot aan de wagen in Riemst.

Wandelaars kunnen zich aanmelden via info@marathonviabelgica.nl vóór 21 april.

Samenwerking
Deze uitdagende, grensoverschrijdende wandelmarathon is een initiatief van stichting Foras – Marathon Via Belgica, in samenwerking met de gemeente Riemst en het Via Belgica project.

Links
Romeins Zuid-Limburg | Via Belgica 
Homepage ⋆ Marathon VIA Belgica – zondag 21 mei 2023

 Tekst: Via Belgica en Romeins verleden Heerlen
Foto: Frank Jeurissen