‘Effe zitte’ – Ondernemers veraangenamen verblijfsklimaat in Heerlen-Centrum met unieke bankjes

Effe zitte’ – Ondernemers veraangenamen verblijfsklimaat in Heerlen-Centrum met unieke bankjes

Ondernemers in het centrum van Heerlen zorgen samen voor een aangenamer verblijf voor binnenstadbezoekers. Cultuurwerkplaats Zeezicht kwam met het idee voor meer zitgelegenheid in de openbare ruimte, bij winkeliers voor de deur. Meer plek om gewoon even rustig te genieten of voor een praatje. Het plan werd financieel en inhoudelijk ondersteund door het Ondernemersfonds Heerlen. Vanaf zaterdag 13 mei pronken voor de deur van twintig centrumondernemers bankjes met daarop aforismen van de in 2018 overleden stadsdichter Harrie Sevriens. Dit project kreeg de naam ‘Effe Zitte’ en is geïnspireerd op de rusteloze rondtocht langs de terrassen van Heerlen, die Harrie tijdens zijn leven vrijwel dagelijks maakte. Daarnaast voorziet het in een behoefte, want in Heerlen-Centrum zijn – mede door bouwwerkzaamheden – in sommige straten weinig zitplekken. En de samenwerking met de ondernemers zorgt ervoor dat bezoekers van de binnenstad op een gastvrije manier in aanraking komen met het unieke (winkel)aanbod van de stad.

Eerbetoon

Paul Baten van Cultuurwerkplaats Zeezicht: “Om Harrie te eren en zijn nagedachtenis levend te houden heeft Cultuurwerkplaats Zeezicht, met steun van het Ondernemersfonds Heerlen, op twintig bankjes aforismen van Harrie laten graveren. Dit is de tweede poging om iets met Harries teksten te doen, want al in 2017 ontstond dit idee en werd er samen met Harrie gewerkt aan de uitvoering van het toenmalige plan om twintig strandstoelen van zijn aforismen te voorzien. Dat plan mislukte jammerlijk. De coating op de strandstoelen, bedoeld als bescherming tegen de zoute zeewind, zorgde ervoor dat de drukinkt niet standhield op het doek. Het werd een kliederboel. Harrie kon er smakelijk om lachen.”

Leuke zitplekjes

Bij de volgende locaties kun je vanaf zaterdag 13 mei lekker neerploffen zonder je zorgen te hoeven maken dat je verplicht ‘iets’ moet kopen (mag wel, hoeft niet): Bagels & Beans, Bakkerij Voncken, Blooms, Boekhandel van der Velden van Dam, Eetlokaal Zaartje, Fez Feelz, FLY Conceptstore, Garbeau, Greyhaus, Haerhuys, Het Parapluiehuis, HonderdProcent Heerlen, Jansen & Janssen – Coffee & More, het Morenhoek-plein, Pat’s Tosti Bar, SNS Bank, Staal & Inkt, TUI Reisbureau en YV-KE. De ‘Effe Zitte’-bankjes blijven hier drie maanden staan en zijn daarna beschikbaar voor andere geïnteresseerde ondernemers, ook buiten Heerlen-Centrum. De ondernemers kunnen de bankjes naar hartenlust decoreren, zodat deze in het verlengde ligt van hun zaak.

Niek Mares: “Het Ondernemersfonds Heerlen ondersteunt initiatieven die door ondernemers in samenwerking worden gerealiseerd om het ondernemersklimaat te versterken. ‘Effe Zitte’. is hier een mooi voorbeeld van en draagt bij aan een prettiger verblijfsklimaat voor bezoekers en klanten. Deze unieke bankjes geven Heerlen een gastvrij karakter, want je kunt hier zonder consumptieverplichting even bijkomen van het winkelen in de stad, genieten van het mooie weer of een praatje maken met de lokale ondernemer. En het is natuurlijk een passend eerbetoon aan een iconische Heerlenaar.”

Voormalig stadsdichter Merlijn Huntjens zorgt op zaterdag 13 mei om 12.00 uur in de Dautzenbergstraat voor een poëtische inzegening van de bankjes, waarbij de geest van Harrie Sevriens nooit ver weg zal zijn.

Tekst &  Foto: Heerlen Mijn Stad.

(Fotobijschrift: Paul Baten (links) en Niek Mares (rechts) op het eerst geplaatste bankje bij HonderdProcent Heerlen)