ONTHULLING ZITBANK EN PLAQUETTE TER ERE VAN ZEF HENDRIKS
. Tevens aanbieden eerste exemplaar ‘Zef Hendriks, verzetsheld en burgerlijk ongehoorzaam’

Op donderdag 29 juni a.s. zal in het Vijverpark in Brunssum, bij het Joods monument, van 15.00-16.00 uur een plechtigheid plaatsvinden ter ere van voormalig gemeenteambtenaar Zef Hendriks. Tijdens de plechtigheid wordt een zitbank en een plaquette onthuld en het eerste exemplaar van het boekje ‘Zef Hendriks, verzetsheld en burgerlijk ongehoorzaam’ aangeboden. De plechtigheid wordt o.a. bijgewoond door het voltallige gemeentebestuur van de gemeente Brunssum en nazaten en familieleden van Zef Hendriks en is voor iedereen toegankelijk.

Hoewel Zef Hendriks een bekend figuur is geweest in Brunssum, zijn maar weinigen ervan op de hoogte dat hij een cruciale rol heeft gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zef Hendriks was 21 jaar toen de oorlog uitbrak en vervalste in de oorlogsjaren op grote schaal identiteitspapieren en voedselbonnen. Niet alleen voor de verzetsstrijders en onderduikers in Brunssum zelf; van heinde en ver kwamen de verzoeken binnen vanwege de ongekend hoge kwaliteit van de vervalsingen. Vele tientallen mensen hebben hun leven rechtstreeks aan hem te danken.

De eikenhouten zitbank die wordt onthuld op 29 juni is vervaardigd door leerlingen van het 2e leerjaar van het Broeklandcollege onder de bezielende leiding van de kunstenaar Jan Gerard Aukema. In het hout zijn inscripties gebrand. Zittend op de bank is zowel het oude raadhuis zichtbaar, de plek waar Zef Hendriks zijn werkkamer had, als het Joods monument dat symbool staat voor de honderden (Joodse) onderduikers die in Brunssum de oorlog hebben overleefd.

Tijdens de oorlogsjaren hield Zef Hendriks een dagboek bij, waarvan delen bewaard zijn gebleven. De Jack Aldewereld Stichting heeft van de familie Hendriks inzage gekregen in het dagboek en heeft op basis van de bewaard gebleven fragmenten een boekje uitgebracht over het verzetswerk van Zef Hendriks. Een eerste exemplaar zal op 29 juni feestelijk worden aangeboden aan de familie Hendriks en aan het gemeentebestuur van Brunssum. 

Over de Jack Aldewereld Stichting

De Jack Aldewereld Stichting is in 2020 opgericht en heeft als doel om locaties in Brunssum en verhalen met betrekking tot het door de Brunssumse bevolking redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog te bewaren en te delen. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend te worden. Daarbij wil de stichting vooral de dialoog aangaan met de huidige generaties. Het verhaal van Brunssum is namelijk ook een verhaal van hoop. Brunssumers kozen namelijk voor medemenselijkheid, solidariteit en vrijheid voor mensen die hulp nodig hadden. De stichting is vernoemd naar Jack Aldewereld die als baby naar Brunssum is gesmokkeld en daar als onderduikkind de oorlog heeft overleefd.

Onderschrift foto: Zef Hendriks als jongeman (privécollectie familie Hendriks).

Tekst en foto