DOMPEL JE ONDER IN DE WERELD VAN DE NACHTVLINDERS EN VLEERMUIZEN EN BELEEF DE NATUUR TIJDENS MIDZOMERNACHT

Lange Duinen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, Nederland, Europa

Heb je ooit overwogen om midden in de nacht de natuur in te trekken? Waarschijnlijk niet, omdat de meeste gebieden op dat tijdstip niet toegankelijk zijn. Maar binnenkort krijg je de kans! Je kunt je inschrijven voor de nachtwandeling tijdens Midzomernacht op de Sint-Pietersberg, georganiseerd door Natuurmonumenten, die plaatsvindt in de nacht van 24 op 25 juni 2023.

Tijdens de Midzomernacht op de Sint-Pietersberg van Natuurmonumenten kun je een begeleide nachtwandeling maken door de ENCI-groeve. Als je denkt dat een wandeling in het donker saai is, dan heb je het mis! Terwijl wij normaal gesproken slapen, komt het lokale wild tot leven. Dieren verlaten hun schuilplekken en gaan op zoek naar elkaar en voedsel. Tijdens de wandeling luisteren we naar de activiteiten van de vroedmeester- en knoflookpad. Met behulp van een batdetector gaan we op zoek naar vleermuizen. En wie weet, spot je zelfs een oehoe!

Beleef de natuur op een andere manier

Deze unieke gelegenheid om het natuurgebied ’s nachts te verkennen, die slechts één keer per jaar mogelijk is, laat je ervaren dat andere zintuigen, zoals horen en voelen, voor dieren van groot belang zijn. Als je geen hand voor ogen ziet, beleef je de natuur op een compleet andere manier. Ontdek jij jouw zesde zintuig?

Midzomer

Op het noordelijk halfrond is de zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, de langste dag van het jaar. Deze dag valt meestal op 21 juni, ook dit jaar. Wereldwijd wordt deze dag beschouwd als een moment van bezinning. Het staat ook centraal voor het genieten met familie en vrienden tijdens midzomerdag. In Zweden is Midsommar zelfs de bekendste feestdag van het jaar, waarbij groots wordt uitgepakt. Bij Natuurmonumenten willen we deze bijzondere dag van bezinning niet zomaar voorbij laten gaan, maar we doen het op een íets andere manier. Uiteraard kun je dit nog steeds samen met je familie of vrienden ervaren!

Informatie en aanmelden

Om de natuur zo min mogelijk te verstoren, hebben we ervoor gekozen om de nachtwandeling te plannen op een moment met de kortst mogelijke nacht. Aangezien Midzomer op een doordeweekse dag valt, hebben we de viering een beetje vervroegd naar de nacht van 24 op 25 juni 2022. De nachtwandeling begint bij het Bezoekerscentrum op Wielen, vlakbij Chalet D’n Observant. De starttijden voor de wandeling door de ENCI-groeve zijn tussen 22.30 uur en 01.00 uur. Je zult in kleine groepen onder begeleiding van een boswachter lopen, die je zal uitleggen hoe het nachtleven in de ENCI-groeve werkt. Na deze nachtelijke ervaring sluiten we af met een drankje op het speciaal ingerichte nachtterras van Chalet D’n Observant aan de rand van de groeve. Om deel te nemen, dien je vooraf online een kaartje te kopen. Er is een maximumaantal deelnemers, dus wees er op tijd bij. De opbrengst van je kaartje, € 15,75 voor leden en € 22,50 voor niet-leden, gaat volledig naar de natuur.

Je kunt je aanmelden via hier: 

Een extra voordeel is dat je met je deelname aan de Midzomernacht de natuur een handje helpt. De opbrengst van donaties gaat naar natuurbeheer, zodat iedereen kan blijven genieten van al het prachtigs dat Nederland te bieden heeft. Het is goed voor de mensen die van de natuur willen genieten en voor de dieren en planten die er leven en groeien.

Over Natuurmonumenten

Natuur behoort toe aan iedereen en toch ook aan niemand. Daarom is het zo belangrijk dat we er goed voor zorgen. Rond 1900 trokken de eerste Nederlandse natuurbeschermers er met de fiets op uit, niet alleen uit interesse, maar ook uit bezorgdheid. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van Natuurmonumenten, een organisatie die nu 355 natuurgebieden en waardevolle landschappen met monumentale gebouwen beschermt. We doen dit door natuur aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken voor iedereen. Al sinds 1905 werken we hieraan, met ongeveer zevenhonderd medewerkers en met steun van vrienden, duizenden vrijwilligers, leden en bedrijven. Wil je meer weten? Bezoek onze website: natuurmonumenten

Foto en Tekst: Natuurmonumenten