Parkstad Actueel is in gesprek gegaan met Artiest Hamza al Abed. Beter bekend als 1hmiza. (Havi045)

Hoi Hamza. Welkom. Wil je onze lezers iets over jezelf vertellen?

In 2015 ben ik gevlucht vanuit Syrië naar Nederland. Ik was toen 16 jaar. Ik heb de route gelopen van Turkije tot aan Oostenrijk. Omdat er een verschrikkelijke oorlog gaande was in mijn land nam ik deze beslissing. Ik wilde mij weer veilig voelen en naar een betere plek. Een plek waar ik aan mijn toekomst kan werken. Ik wil iets doen met mijn leven. Ik maak muziek,  ik werk en ik volg een kappersopleiding aan het Vista College. Op dit moment loop ik sta bij Kapsalon Yeno  in Landgraaf.

Welk doel streef je na?

Ik zou heel graag internationaal gaan met mijn muziek. Die droom heb ik een tijdje. Ook wil ik een eigen kapperszaak openen.

Welke invloeden hebben je gebracht tot waar je nu bent?

Wanneer ik kijk naar mijn verleden en waar ik vandaan kom voel ik mij heel erg gemotiveerd. Mijn wilskracht is hoog omdat ik een hele andere kant van het leven heb gezien. Dit heeft mij gemaakt tot wat ik nu ben. Soms heb je maar 1 keer een kans. Ik heb die genomen en dat heeft mij gesterkt en nog meer gemotiveerd.

Naar welke muziek luister jezelf?

Ik luister naar 50cent, 2Pac, Lijpe, Central Cee. Etc…

Wie is je superheld en waarom?

Mijn vader zonder hem was ik niet de man die ik nu ben.

Wie is je muzikale inspiratiebron

Ik heb veel inspiratie bronnen maar mijn producer @bandoobeats is de grootste. Zijn beats geven mij altijd zin om muziek te maken. Wat we dan ook vaak samen doen.

Wat voor muziek maak je en waarom deze stijl.

Eigenlijk maak ik van alles en is het heel divers. Afrotrap trap en Drill Hiphop. De reden van deze stijl is omdat ik veel heb meegemaakt en dit een uiting is van wat ik moest doorstaan en zien. Mijn creatieve manier om om te gaan met het verleden en de gruwelijkheden die daarin voortkwamen. Het is een soort trauma heling. Drill hiphop word vaak gezien als het aansporen van geweld. Niets is wat het lijkt. Zoals vaker in kunstvormen

Waar ben je over 5 jaar?

Dan ben ik flink gegroeid en heb ik mijn eigen kapperszaak.

Wat wil je zeggen tegen mensen, wat is je boodschap?

Wat ik wil zeggen tegen is mensen is dit:  Blijf altijd wie je bent en kijk nooit naar achteren. En wanneer je wel naar het verleden wilt kijken leer daar dan van en zie het als een motivator voor de toekomst. Het verleden is het verleden dat kun je niet veranderen. Wel je toekomst!

Wat is je wens als je alles mag wensen op deze aarde en dit mag uitkomen.

Dat de oorlog stopt. Ik zou heel graag mijn land weer kunnen zien. Ik mis mijn familie en zou graag willen dat we samen konden leven.

Doe je nog meer creatieve dingen dan alleen muziek maken.

Jaaaaaaa. Ik hou heel erg van tekenen en schrijven. Schrijven deed ik al voordat ik begon met muziek maken. Daar is het allemaal mee begonnen.

Hoe vind je het hier in Heerlen?

Heerlen is echt mijn stad geworden. Ik woon hier nu 6 jaar maar het voelt inmiddels alsof ik hier ben geboren. Heerlen heeft een mooi plekje in mijn hart. Ik zou het dan ook heel tof vinden en zet mijzelf graag in om Heerlen op de kaart te zetten. I love Heerlen.

Dankjewel voor je openhartigheid Hamza.

Foto: Prive collectie Hamza

Tekst: Lidia Carreno