Burgemeester Petra Dassen bezoekt diamanten echtpaar Gunther en Maria Uszat-Van der Voort

Peter Trompetter Fotografie

Diamanten echtpaar Vlnr: Gunther en Maria Uszat - van der Voort.

Het was met carnaval 1962 bij café Louter Kabouter van Theo Bungert aan de Wijngracht toen carnavalsvierder Gunther Uszat in cowboykleding Maria van der Voort of ze met hem wilde dansen. Natuurlijk wilde Maria dat!

Volgens Maria had Gunther haar meteen veroverd. Ze vond Gunther al vanaf het eerste ogenblik verschrikkelijk aantrekkelijk. Zijn een mooie zwarte haardos met een blauwe gloed en parelwitte tanden en getinte huid. Ze dacht in eerste instantie dat haar ongelooflijk goede danspartner van Italiaanse afkomst was. Bij nadere kennismaking stelde hij zich voor als Gunther uit Merkstein. Gunther is kort en krachtig met zijn uitspraak; “gezocht en gevonden”!. Nog geen jaar later, op 18 september 1963, zeiden ze in het raadhuis Kerkrade het jawoord tegen elkaar. Op 30 september 1963 vond het kerkelijk huwelijk plaats in de Jozef en Nobertuskerk, die op 15 augustus 1963 in gebruik was genomen. Het echtpaar Uszat-Van der Voort was pas het tweede echtpaar dat in deze parochiekerk (gesloopt in 1993) door pastoor Mains werd getrouwd. In 1964 werd zoon John geboren en in 1967 beviel Maria van een tweeling. Uschi is precies een kwartiertje ouder dan haar broer Henk. Het diamanten echtpaar heeft 4 kleinkinderen.

Gunther was van beroep mijnwerker en heeft gewerkt in de Adolf Grube in Merkstein. Daarna werkte hij tot zin AOW bij de Verenigde Glaswerken in Herzogenrath. Maria is de dochter van de in Kerkrade bekende herenkapper Johan van de Voort uit de Rolduckerstraat. Veertien jaar heeft Maria in de gezinszorg gewerkt. Het 60-jarig echtpaar heeft genoten van de jaarlijkse vakanties. De boottocht over de Donau en de stad Boedapest is hen het meest bijgebleven. De passie van Maria is kegelen, yoga en een leuk spelletje op de computer. Gunther was een ambitieus skat kaarter. Daar heeft hij talloze uren mee doorgebracht. Het hoogtepunt van de diamanten bruiloft is dat het Gunter (83) en Maria (79) Uszat samen met de kinderen en kleinkinderen het feest in een vakantiepark in de Peel gaan vieren.

Foto en Tekst: Peter Trompetter Fotografie