RWTH studenten hebben last van slechte treinverbinding Aken-Heerlen

Intercity Heerlen Aachen

In september werd met trots het New Regional Bauhaus in het centrum van Heerlen, als dependance van de technische universiteit RWTH Aken, geopend. Twee maanden later blijkt het voor de studenten die veelal in Aken wonen, door een volstrekt onbetrouwbare dienstregeling van Arriva, elke dag weer onzeker of de trein wel rijdt. 

Inwoners en studenten uit Zuid-Limburg en Aken hebben al een hele tijd last van uitval van Arriva-treinen tussen Aken en Heerlen. Met regelmaat vallen treinen voor kortere of langere tijd uit. Meestal door personeelstekort. Volgens de website rijdendetreinen.nl kende de trein op dit traject sinds september 2023 op minstens 21 dagen, kortere of langere verstoringen met uitval van treinen. Deze problemen treffen ook studenten en onderzoekers van de RWTH Aken die sinds oktober studeren en werken vanuit het New Regional Bauhaus in Heerlen. 

Het New Regional Bauhaus, een gezamenlijk initiatief van Parkstad Limburg, Gemeente Heerlen en RWTH Aken, is een belangrijke schakel in de samenwerking tussen kennisinstellingen in de grensregio en belangrijk als aanjager van economische ontwikkelingen in Zuid Limburg. Door de aanhoudende treinstoringen worden studenten, die veelal wonen in Aken, belemmerd in hun studie, waardoor zowel de persoonlijke ambities van de student als van het project in gevaar komen. 

Canan Celik, docent aan NRB, vanuit leerstoel en instituut voor stedenbouw RWTH Aken:

“We willen een competentie- en onderwijscentrum voor studenten creëren. Met een onbetrouwbare dienstregeling is het lastig studenten te motiveren om naar Heerlen te reizen. Als de terugreis naar Aken ineens langer dan een uur duurt in plaats van de geplande 20 minuten, is dat ontnuchterend voor zowel de studenten als de wetenschappelijk medewerkers.”

Marco Peters, wethouder mobiliteit Heerlen: 

 “Een goede en betrouwbare treinverbinding met Aken is cruciaal voor de verdere integratie van onze grensoverschrijdende agglomeratie. De ambitie bij Arriva om vanaf 10 december twee treinen per uur van Heerlen naar Aken en terug te laten rijden juichen we van harte toe, maar dit mag natuurlijk geen papieren werkelijkheid zijn. Het verkeer van studenten mag niet aan de grens stoppen, en het succes van het New Regional Bauhaus en soortgelijke initiatieven mag niet ondermijnd worden door een gebrekkige treinverbinding.” 

Als gezamenlijk belanghebbenden verwachten de RWTH Aachen, gemeente Heerlen en Stadsregio Parkstad Limburg dat Arriva, en voor zover zij hierop als concessie-verlener invloed hebben de Provincie Limburg, dringend maatregelen neemt om het personeelstekort aan te pakken en de betrouwbaarheid van de treinverbinding Heerlen-Aken en vice versa te herstellen. 

 

Foto en Tekst: Parkstad- Limburg