Natuurmonumenten

De Ramenberg, Loenermark, Apeldoorn, Veluwe, Zuid Veluwe, Gelderland, Nederland, Europa

Nu de werkzaamheden op de Brunssummerheide klaar zijn, neemt Natuurmonumenten bezoekers graag mee in de volgende stappen in het beheer. Tijdens een speciale excursie op vrijdag 22 december legt de boswachter uit welke werkzaamheden er nog aankomen. Deelname is gratis, aanmelden voor de excursie is verplicht. 

Op de Brunssummerheide wisselen heide, vennetjes en bossen elkaar af. Daardoor leven er veel verschillende planten en dieren. Om het gebied zo afwisselend te houden, is Natuurmonumenten afgelopen oktober begonnen met het uitvoeren van werkzaamheden. De werkzaamheden maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Daarmee laten provincie en Rijk kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken.

 

Foto: Herman Veerbeek Struikheide, Struikhei (Calluna vulgaris) – Planken Wambuis, Nieuw Reemst, Ede, Veluwe, Zuid Veluwe, Gelderland, Nederland, Europa

Een van de werkzaamheden die Natuurmonumenten nu verricht, is het verwijderen van de rijke strooisellaag. “Dit betekent dat we de bovenste grondlaag met voedselrijke humus afschrapen”, legt Coördinator Natuurbeheer Peter Everts uit. “Dat doen we om planten te helpen die graag groeien op plaatsen waar nog geen andere planten of bomen staan.”

Tijdens de excursie zien bezoekers welke werkzaamheden al zijn verricht en welke nog op de planning staan. Boswachter Everts: “We vertellen niet alleen wat we doen, maar ook welke doelstellingen en ideeën daarachter zitten.” De excursie vindt plaats op vrijdag 22 december van 14.15 tot ongeveer 16.15 uur. Deelname is gratis. “Meld je wel even aan, want er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.”

Meer informatie en aanmelden voor de excursie: natuurgebieden/brunssummerheide.

Foto en Tekst: Natuurmonumenten