Café Mondiaal, 89ste aflevering – Gespreksthema: ‘Kunst als aanjager van maatschappelijke verandering’.

Heerlen Mondiaal

Café Mondiaal, 89ste aflevering

Donderdag 11 januari 2024, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘Kunst als aanjager van maatschappelijke verandering’.

Kunst is enorm veelzijdig en zelfs beeldende kunst is vaak een uitdrukking van veel verschillende gevoelens en emoties. Er is ook kunst die zich met een boodschap richt op onze samenleving. En er zijn kunstenaars die vinden dat er maatschappelijke verandering nodig is en zich daar ook met hun kunst voor willen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan cartoons, protest- of vredesliederen, films en schilderijen met een boodschap (de Guernica van Picasso is een klassiek voorbeeld) en beelden die niet alleen herdenken maar ook nu nog actueel zijn. Of aan Ai Wei Wei die zijn levenslange strijd tegen de dictatuur in China in talrijke kunstobjecten heeft verbeeld. En aan de Russische kunstenaar Pavel Krisevitsj die al bijna drie jaar in de gevangenis zit omdat hij tegen Poetin is. Hij blijft vanuit zijn cel, die hij deelt met 20 anderen, indringende kunst maken die door zijn advocaat uit de gevangenis wordt gesmokkeld.

Het tegenovergestelde komt ook voor: kunstenaars die in dictatoriale landen wordt verboden om eigen kunst te maken, maar staatsopdrachten krijgen om een rooskleurig beeld te schetsen.

Tijdens deze Café Mondiaal zal beeldend kunstenaar Dave de Leeuw zijn visie geven op het onderwerp ‘Kunst als aanjager van maatschappelijke verandering’. Ziet hij kunstenaars als voortrekkers van verandering, of zijn de meeste kunstenaars ‘makke schapen’, die vooral in het eigen atelier bezig zijn?

Na de korte inleiding van Dave de Leeuw zal weer het voor Café Mondiaal kenmerkende gesprek volgen.

Foto en Tekst: Café Mondiaal