Lezing: Vervolging van homoseksuelen en lesbiennes in de Tweede Wereldoorlog – door Marc Verschooris

SCHUNCK
In het kader van de herdenkingsmaand mei organiseert SCHUNCK op 2 mei een bijzondere avond, gewijd aan de vervolging van homoseksuelen en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze avond, die is geïnspireerd op  gerenommeerde exposities in het Mémorial de la Shoah in Parijs en het Museum van de Dossin Kazerne in Mechelen, verwelkomen we hoogleraar Marc Verschooris als speciale gast.
Marc Verschooris, voormalig docent aan de Hogeschool Gent en gerespecteerd onderzoeker, heeft een diepgaande expertise opgebouwd over de Tweede Wereldoorlog. Zijn bijdrage aan de expositie in de Dossin Kazerne is van onschatbare waarde geweest. Verschooris heeft verschillende boeken geschreven die de geschiedenis van die periode belichten, waaronder het indrukwekkende werk: Martha’s Labyrint – Een Uitzonderlijke Vrouwengeschiedenis 1938-1944.
De avond zal worden geopend door Dick Gebuys, waarna Marc Verschooris het publiek zal meenemen op een reis door de geschiedenis, waarbij hij de schrijnende realiteit van de vervolging van homoseksuelen en lesbiennes onder het naziregime zal belichten.
Details van de lezing:
  • Datum: donderdag 2 mei 2024
  • Tijd: 19:30 uur
  • Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Heerlen
  • Tickets: gratis, na aanmelding via schunck.nl
SCHUNCK nodigt alle geïnteresseerden uit om deel te nemen aan deze avond, die niet alleen een eerbetoon is aan de slachtoffers van vervolging, maar ook een kans biedt om te leren en te reflecteren op een donkere periode in de geschiedenis.
Over Martha’s Labyrint:
‘Martha’s Labyrint – Een Uitzonderlijke Vrouwengeschiedenis 1938-1944′ is een boek geschreven door Marc Verschooris, dat het ontroerende verhaal vertelt van Martha Geiringer en Yvonne Fontaine, twee vrouwen die hun leven riskeerden onder het naziregime vanwege hun seksuele geaardheid.

Bron: SCHUNCK