Keti Koti Viering en Opening tentoonstelling Pretu ‘Zwart in het Nederland van de 21e eeuw’

Datum: Zaterdag 29 juni 2024

Tijdstip: 13:00 t/m 17:00

Locatie: De Nieuwe Galerij, Raadhuisplein 19, 6411 HK Heerlen (centrum)

Gratis toegankelijk

De tentoonstelling Pretu ‘Zwart in het Nederland van de 21e eeuw’ met contextprogramma is te zien van zaterdag 29 juni tot zondag 15 september 2024

Zaterdag 29 juni om 13 uur wordt de tentoonstelling ‘Pretu Zwart in het Nederland van de 21e eeuw’ in de Nieuwe Galerij, Raadhuisplein 19 in Heerlen feestelijk geopend. 

In deze expositie presenteren we op onderzoekende wijze de werken van een groep getalenteerde kunstenaars, elk met hun eigen unieke visie en artistieke praktijk. Hun creaties bieden een krachtig en diepgaand perspectief op het zijn, zien, gezien en gehoord worden.

De deelnemende kunstenaars zijn: Brian Elstak, Chequita Nahar, Dion Rosina, Elijah Nicolas, Fré Calmes, Guerlain Diemolo, Lydienne Albertoe, Marcel van den Berg, Richard Kofi, Ruthvienca Pietersz, Shurick Jantje, Tommy van der Loo en Hamilton Chango Harris.

‘Pretu’ bouwt bruggen tussen het bekende en onbekende, en geeft stem aan het ongehoorde en ongeziene, voorbij huidskleur en stigma. Deze tentoonstelling nodigt u uit om nieuwe inzichten te ontdekken, dialogen aan te gaan, en de rijke diversiteit van Afro-Diaspora in Nederland te verkennen.

De tentoonstelling zal feestelijk geopend worden met een live performance van Maxime x Glyn Kwintet, folkloristische dansgroep Vania Caraibe, Shurick ‘Shu’ Jantje en CubameetstheNetherlands. Daarnaast zijn er workshops Papiamentu en Sranantongo. Met deze activiteiten herdenken we de afschaffing van de slavernij en vieren we de vrijheid, herdenken de emancipatie tijdens Keti Koti.

Programma
12.30 – 13.00 uur: Inloop

13.00 – 13.15 uur: Officiële opening

13.30 – 13.40 uur: Dance performance ‘Cimarron’ by CubameetstheNetherlands

13.45 – 14.00 uur: De folkloristische dansgroep Vania Caraibe

14.30 – 14.40 uur: Art performance Shurick ‘Shu’ Jantje

14.45 – 15.15 uur: Workshop Papiamentu

15.30 – 16.00 uur: Workshop Sranantongo

16.00 – 17.00 uur: Liveoptreden van Maxime x Glyn

Wij heten iedereen van harte welkom om deze bijzondere ervaring met ons te delen. Laat u inspireren en verrijken door de verhalen en perspectieven die hier tot leven komen.

Iedereen is van harte welkom en uitgenodigd om vrienden, kennissen en familie mee te nemen.

Met dank aan: Gemeente Heerlen, VSBFonds, Fonds ZOZ, Cultuurfonds, Provincie Limburg, Fonds voor Cultuurparticipatie, Buro Braak, Discriminatie.nl Limburg, Black Archives, Nederland wordt beter, Cultura Nova en alle deelnemers en betrokkenen.

De website www.pretu.nu  is binnenkort online voor informatie i.v.m. het contextprogramma

instagram: pretu.nu facebook: pretu.nu