Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide verrassen met hun “sjieke” Koningspaar op het OLS 2024 in Doenrade

Intro: Zaterdag 13 juli jl. was het in Doenrade, tijdens het gehouden OLS-kavelen een spannende strijd in een poging om D’n Um te pakken. Hiervoor kwamen nog 36 schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg voor in aanmerking, Zij waren immers een week daarvoor (zondag 7 juli) voor kaveldeelname overgebleven. De winnende schutterij krijgt daarmede het recht om in 2025 het volgende OLS te organiseren. Dit uiteraard onvoorziene omstandigheden voorbehouden. Zoals bekend was dit ook het geval bij de winnaar van 2023 t.w. Schutterij St Antonius Nederweert. Zij trokken zich dan ook noodgedwongen terug voor de organisatie van 2024. Vervolgens werd de organisatie 2024 overgenomen door een negental schutterijen van gemeente Beekdalen en werd Doenrade gekozen als OLS-locatie. Doenrade beleefde dan ook op genoemde zondag een geweldig schuttersevenement inclusief de kleurrijke optocht gadegeslagen door duizenden bezoekers. Prachtig toch.

Schutterij Sint Nicolaas

Uiteindelijk trok Schutterij Sint Nicolaas uit Heythuysen aan het langste eind in de “bölke”-strijd met schutterij St. Martinus uit het Belgische Niel-bij-As. Deze twee genoemde schutterijen waren immers overgebleven van de oorspronkelijk 36 deelnemende verenigingen in het kavelende gebeuren. Groot was uiteraard de vreugde bij de winnende schutterij en alle aanwezige sympathisanten uit Heythuysen, begeleid door de alleszeggende juichkreet: “Heitse haet um”. Waarmede bedoeld werd veroveren van D’n Um.. De ontvangst in Heythuysen was groots en de gemeenschap is nu dus in voor de OLS-organisatie 2025.

 

Schutterij OLS

Een terugblik

Een van de deelnemende schutterijen, t.w. Kon. Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide, kan met grote trots terugkijken op hun deelname op het OLS 2024 in Doenrade. Niet zo verwonderlijk eigenlijk, want de deskundige OLS-jury beloonde (zijnde als de bekende kers op de taart) hun Koningspaar met 98 punten en individueel hun Koningin met 99 punten met een 1e prijs in de categorie oude exercitie. Fantastisch toch voor de schutterij en Heerlerheide. Een bijzonder saillant detail hierbij is dan ook het gegeven dat het bekroonde koningspaar vader en dochter zijn. Te weten koning Math en koningin Kiki Beckers. Op zich zelf een niet al te vaak voorkomende omstandigheid dat vader en dochter het koningspaar vormen en op het belangrijkste jaarlijkse schuttersevenement OLS ook met verdiende 1e prijzen bedeeld worden. Heerlerheide heeft weliswaar niet D’n Um, maar wel een charmant en “sjiek” schutterskoningspaar.  Chapeau dus.

Schutterij

Zondag 7 juli jl,

Die dag was de buitentemperatuur 20 graden Celsius en een lekker zonnetje. Dus kun je dan spreken van ideale omstandigheden voor de schutters, want met zo’n dik uniform aan is het geen pretje wanneer het veel warmer is. Dit jaar vonden de terreinwedstrijden voornamelijk voor aanvang van de optocht plaats. Voor de deelnemers was dit zeker ideaal, want nu kon je er piekfijn opstaan, alles goed verzorgd en geen last van de optochtomstandigheden. Het Heerlerheide koningspaar kon aantreden voor de beoordeling met een nieuwe jurk voor de koningin en een generaalsuniform voor de koning, ze zagen er fantastisch uit. Ook de jury was zeer gecharmeerd van het koningspaar Math en Kiki Beckers. Zij behaalden samen de 1e prijs als mooiste koningspaar oude exercitie en Kiki werd ook uitgeroepen als mooiste koningin van alle verenigingen ook bij de oude exercitie. Proficiat voor het schutterskoningspaar en schutterskoningin van Heerlerheide.

 

Schutterij

De optocht kon toch starten

Na de individuele wedstrijden kon de optocht starten. Kon. Schutterij St Sebastiaan was nummer 95 toebedeeld. Met een 9-tal tamboers van Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss Heerlen voorop, was de kop van de vereniging al heel sterk. Ook de rest van de vereniging stond er goed op en daardoor konden we gedurende de hele optocht een flink applaus in ontvangst nemen. Onze vaandeldrager was afgemeld en Maaike Bartels nam de vlag over en heeft het super gedaan als drager verenigingsvaandel. Bij de officieren was Theo Hendriks, generaal van de stadsschutterij St Sebastianus van Heerlen, onze gast. Heel fijn dat we onze schuttersbroederschap op deze wijze konden uitdragen. Ook bij de andere schutterijen was dit opgevallen en we kregen alleen maar complimenten. Helaas kon ons A-zestal de zeer hooggespannen verwachtingen niet waar maken, één misser moest opgetekend worden en dat was meteen het einde van onze deelname aan de schietwedstrijd. Na het schieten bleven we nog geruime tijd op de schitterende feestweide in Doenrade en werd er nog, zoals van oudsher gewend, volop gefeest. Uiteraard met als verdiende middelpunt, het met 1e prijzen behaalde, koningspaar/koningin Math en Kikki Beckers Heerlerheide”.

Foto’s: Kon.Schutterij St Sebastiaan Heerlerheide

Redactie ParkstadActueel: hfd/eindredacteur Callie Steijaert