Op 15 september geeft Joop Kneepkens 2 exclusieve rondleidingen in het Nederlands Mijnmuseum in het kader van Open Monumentendag.

Foto: Peter Trompetter

Hij is de kleinzoon van de oprichter van voormalig warenhuis Kneepkens aan de Dr. Poelsstraat 29. Dit warenhuis was gevestigd in het pand waar nu het Nederlands Mijnmuseum gevestigd is. “Pand Kneepkens” opende zijn deuren in 1940, en is sinds 1999 een Rijksmonument. In mei 2022 werd het Nederlands Mijnmuseum geopend. Het geeft een impressie van het ontstaan van de Oostelijke en Westelijke mijnstreek, de glorietijden, maar ook de ellende die de mijnsluitingen met zich meebracht: stoflongen, mijnongelukken, werkeloosheid en een ongekend hoog scheidingspercentage.

Foto: Peter Trompetter Fotografie

Op 15 september geeft Joop 2 exclusieve rondleidingen in het Nederlands Mijnmuseum in het kader van Open Monumentendag.

Foto: Peter Trompetter Fotografie

De twee rondleidingen zijn al volledig volgeboekt.  

Ook een bezoek aan het mijnmonument van de ONl is een bezoek waard. Het is, behalve schacht Nulland in Kerkrade, de enige schacht- en ophaalgebouw dat na de mijnsluitingen bewaard is gebleven. Het bezichtigen van de oorspronkelijke liftschacht uit 1898, de ophaalmachine en de werktuigen waarmee de ondergrondse mijnwerkers hebben gewerkt zijn een bezoek aan dit mijnmonument de moeite waard. Oud-koempels vertellen over het mijnwerkersleven van weleer.

Info: https://www.nederlandsmijnmuseum.nl/mijnmonument/