Partij voor de Dieren en hondenbelasting in Heerlen.

 

Hondenbelasting werd bedacht in de middeleeuwen. In die tijd bestond er nog hondsdolheid. Mensen bezaten hondenkarren, voornamelijk de armen maakten daar gebruik van. Om ziektes te bestrijden en om overlast tegen te gaan werd er hondenbelasting geheven. De hondenbelasting is gebleven, ook toen hondsdolheid naar de achtergrond verdween en ook toen hondenkarren allang uit het straatbeeld verdwenen waren.

Goedkope gemeentes.
Er zijn heel wat gemeentes in Nederland waar men helemaal geen hondenbelasting vraagt. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Assen en Leiden. Daar betalen hondenbezitters in 2016 geen cent voor hun eerste hond, maar ook niet indien zij er meerdere hebben. Ook betaalt men bijvoorbeeld geen hondenbelasting in de gemeentes Amsterdam, Blaricum en Bloemendaal. Deze gemeentes staan echter niet op zichzelf. In tientallen gemeentes in Nederland betalen hondenbezitters geen hondenbelasting meerꓼ onrechtvaardig tegenover mensen die in gemeentes wonen waar men juist veel hondenbelasting betalen moet.

De hondenbelasting moet volgens de Partij voor de Dieren in elke gemeente afgeschaft worden.
Daarbij is het immers zo dat:
• hondenbelasting meestal wordt aangewend om gaten in de begroting te dichten.
• de hond een melkkoetje van vele gemeentes is geworden.
• gemeentes zelf bepalen of ze hondenbelasting heffen of niet.
• de tariefverschillen tussen gemeentes absurd groot zijn.

Hondenbelasting afgeschaft per gemeente 2018.
De hondenbelasting voor 2018 is op deze pagina (http://hondenbelasting.net/hondenbelasting-afgeschaft/) overzichtelijk per gemeente te bekijken. Veel gemeentes die in 2017 nog wel hondenbelasting hadden, hebben deze belasting voor 2018 afgeschaft. Deze gemeentes zijn: Heiloo, Langedijk, Maassluis en Rotterdam. Daarnaast zijn de tarieven in de volgende gemeentes flink verlaagd: Heerenveen, Hardenberg, Nuth, Krimpen aan den IJssel, Oldenzaal, Oud-Beijerland, Rheden, Schouwen-Duiveland, Steenbergen, Venlo, Woerden. In maar liefst 147 gemeentes betaalt u in 2018 geen hondenbelasting meer!

PvdD en hondenbelasting.
Iedere gemeente heeft op grond van artikel 226 van de Gemeentewet het recht om hondenbelasting te heffen. Het is echter een recht, en geen verplichting. De gemeente die ervoor kiest hondenbelasting te heffen, is vrij in de besteding van deze inkomsten. Veelal worden de inkomsten dan ook besteed aan zaken die niets met honden of andere dieren te maken hebben. De Partij voor de Dieren vindt dit een onjuiste manier om aan overheidsinkomsten te komen en wil de hondenbelasting dan ook afschaffen. Gemeentes die er toch nog voor kiezen om hondenbelasting heffen, moeten die opbrengsten besteden aan voorzieningen die rechtstreeks aan honden of andere dieren ten goede komen. Bijvoorbeeld voor de aanleg van hondentoiletten, de uitbreiding van uitrengebieden en voorlichtingsprogramma’s op scholen over huisdieren.

Hondenbelasting in Heerlen.
Wat betreft het heffen van hondenbelasting spant Heerlen de kroon met voor de 1e hond €79,- de 2e hond €225,90 en voor de 3e hond €450,20 te rekenen!! Dit in de gemeente die volgens Quote.net landelijk op nummer 2 staat van de armste gemeentes. Ook bij de hondenbelasting is het zo dat de meest kwetsbare mensen getroffen worden. Voor velen is hun hond een verrijking van het leven. Uit onderzoek blijkt dat de vereenzaming toeneemt. Een hond kan bijdragen aan het onderhouden van sociale contacten en derhalve helpen tegen eenzaamheid. Dit zal weer zijn weerslag hebben op een betere algehele gezondheid.

Bronnen;
financieel.infonu.nl/…/36315-hondenbelasting-rechtvaardig-o…
hondenbelasting.net/hondenbelasting-afgeschaft/
www.officielebekendmakingen.nl
www.partijvoordedieren.nl/items/hondenbelasting

foto van Rene Kamps.
Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie