Trailer The Insult is te zien in het filmhuis de Spiegel

Deze Libanese Oscarkandidaat begint subtiel maar neemt immense proporties aan.

België, Cyprus, Frankrijk, Libanon, 2017 / 112minuten

Regie: Ziad Doueiri

Met: Adel Karam, Christine Choueiri, Kamel El Basha e.a.

                         

 

 Vrijdag 20 april / 20.00 uur    TICKETS

 

★★★★ Volkskrant – “Ruziën en beledigen wordt in The Insult haast tot kunst verheven, maar toch is het een liefdevol portret van het leven in Libanon. Zelden bevatte een film zo veel woede en nuance tegelijk”
Het escaleert allemaal behoorlijk snel. De Libanese christen Toni morst water vanaf zijn balkon en maakt de Palestijnse bouwopzichter Yasser nat. Die komt verhaal halen, want er steekt een afvoerpijp uit Toni’s balkon die daar niet hoort. Omdat Toni geen zin heeft in gezeur, mondt het uit in ruzie, forse beledigingen, mislukte excuses en uiteindelijk een paar gebroken ribben. Maar dat is nog maar het begin. Hoewel er door diverse betrokkenen uit beide groepen pogingen worden gedaan om het oplaaiend conflict te sussen en er meerdere momenten zijn waarop de gehoopte wending in het verhaal nabij lijkt te zijn, lukt het de kemphanen amper om elkaar te bereiken.

In The Insult, de eerste Libanese film die voor een Oscar is genomineerd (in de categorie beste niet-Engelstalige film, waar hij het moet opnemen tegen onder meer The Square en Loveless), gaat het om meer dan een straatruzie. De kloof tussen christenen en Palestijnen is diep en het is bij lange na niet de enige scheidslijn in de Libanese samenleving, waar achttien verschillende religieuze groepen worden erkend.

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie