Hellen en Miriam, twee zussen uit Heerlen zijn het gezicht achter Het Boeketje in de Van Weerden Poelmanstraat. Waar binnenlopen thuiskomen is, waar warmte en gezelligheid je

omarmt en waar je als klant vanuit het hart ontvangen wordt.

Het is ondertussen al een tijd geleden dat Hellen en Miriam hun carrière startten bij Gruma. Deze voormalige supermarkt, gelegen op de plek waar Jan Linders zich nu bevindt, verleende zijn medewerking aan De Boekettenspecialist, waar Hellen het vak inrolde en

Miriam als bijbaan ook de kneepjes van het vak verder kon ontwikkelen. En alhoewel Hellen vanuit een totaal andere achtergrond instapte, werd al snel duidelijk dat bloemen haar leven waren. Miriam, die nog leerde aan de Biologische school ondersteunde haar zus in een later stadium. Hun samenwerking nam groteske vormen aan en toen ook hun creatieve vaardigheden in het oog sprongen, trokken Hellen en Miriam de stoute schoenen aan en gingen op zoek naar een eigen pand. Het Boeketje was geboren.

Locaties

Op 1 september 1989 openden Hellen en Miriam hun eerste zaak op de Benzenraderweg 92. De bewoners van Aarveld kennen deze locatie als het atelier van ’t Bölke, waar nu de handwerkworkshops worden gegeven. Al snel werd deze locatie te klein en mochten de klanten de liefde voor bloemen komen proeven op een grotere locatie, één deur verder. Niet het bezit van een groter pand maakte de zussen gelukkig, maar wel de liefde voor het vak en hun ondoorgrondelijke drang om creatief met bloemen te mogen zijn. In 2000 openden ze op de Van Weerden Poelmanstraat een tweede locatie. Door parkeerproblemen, zagen ze de klandizie op de Benzenraderweg teruglopen en gingen ze op zoek naar een ander pand. In 2003 konden ze hun hart in Landgraaf ophalen, waar ze met veel plezier in totaal 10 jaar de inwoners in de bloemen hebben gezet. Deze locatie bleek trouwens de broedplaats te zijn, waar Hellen haar ideeën om workshops te geven heeft laten uitkomen. In 2011 kwam er op Molenberg een derde pand bij. Echter, de realiteit van een recessie zorgde ervoor dat de zussen moeilijke beslissingen moesten maken. Zo sloten ze in 2013 hun pand in Landgraaf en richtten ze zich wederom alleen op hun twee panden in Heerlen. Een fikse ontploffing in de flat aan de overkant van hun pand aan de Van Weerden Poelmanstraat bleek een behoorlijke tegenslag. Echter, Hellen en Miriam pakten zich samen en besloten schoon schip te maken. Zonder enige twijfel verkochten Miriam en Hellen hun pand op Molenberg om zonder personeel terug te gaan naar de roots: met z’n tweeën hun pand op de Van Weerden Poelmanstraat bemannen.

De beslissing van het moment sloot perfect aan bij de verwachtingen van zowel zichzelf als de klant. Met hun open en vrije blik hebben ze menig hart veroverd. Ook toen de omstandigheden wat minder gunstig uitpakten, bleven Hellen en Miriam creatief nadenken hoe ze hun klanten het beste konden bereiken.

Levensgeluk

Hun geluk voor bloemen is een levenshouding, waar wij ons als buitenstaanders amper iets van kunnen voorstellen. De liefdevolle aandacht voor de zaak is wat mij betreft het grote geheim. Om 24/7 met een zaak bezig te zijn, is alleen maar mogelijk als je bewust bezig bent met wat van waarde is in je leven. Dat er ook absoluut nadelen zitten aan een onderneming als deze, beamen de zussen al knikkend. De balans met thuis is lastig, zeker als je er net als Miriam vaak alleen voor staat. En ondanks dat de dagen gevuld zijn met mooie, fleurige en vooral gelukmakende boeketten, is vooral het vroege opstaan een minpuntje in dit geheel.

Hun levensgeluk wordt daar gelukkig niet door verstoord. Hellen en Miriam hebben al heel wat stormen doorstaan en altijd weer een nieuwe ingang gevonden om met hun zaak aan de slag te kunnen. Tegenwoordig kunnen wij als klanten niet alleen terecht voor boeketten, planten en woongerelateerde accessoires, maar ook voor kleding, sieraden en tassen. Na de ontploffing zijn ze tevens afgiftepunt geworden voor stomerij en schoenmakerij.

Kunst van de veiling

Het vroege opstaan om naar de veiling te gaan is weliswaar een minpuntje, maar zeker ook een drive. Het vooruitzicht om de winkel steeds weer te kunnen aankleden met de mooiste kleuren en lekkerste geuren, maakt het vroege opstaan een schoonheid op zich. Hellen mag haar geluk beproeven op maandagochtend om 3 uur 30. Vol goede zin rijdt ze richting de veiling in Duitsland. Donderdag is het de beurt van Miriam. Tenslotte weten we allemaal dat de liefde voor iets, de wereld er altijd mooi laat uitzien, ongeacht welk tijdstip. Dat de veiling een belangrijk element is in het leven van Het Boeketje, wordt me steeds meer duidelijk.  Er moeten spijkers met koppen worden geslagen, is de boodschap naar mij toe. De 8 klokken moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden: het is letterlijk de kunst van het inkopen. En als dat gelukt is, mag het rijkdom aan bloemen en planten teruggereden worden naar de plek, waar ze onder het toeziend oog van Hellen of Miriam een erepodium krijgen in de winkel. Overigens niet voordat de zussen met een fingerspitzengefühl de bloemen een voor een in de hand hebben genomen, schoongemaakt en afgesneden. Zwaar werk dus.

Hervonden geluk

Het Boeketje heeft onlangs een metamorfose ondergaan. Door alles door de jaren heen steeds met veel zorgvuldigheid en compassie te hebben gedaan, zorgt voor hervonden geluk in hun huidige nieuwe winkel. De indeling zorgt voor een centrale plek, van waaruit Hellen en Miriam heel overzichtelijk hun klanten kunnen ontvangen. Daarnaast is de kelder nu de placet to be als je van bloemschikken houdt. De liefde voor workshops draagt Hellen daar geregeld uit en ook haar creatieve beeldende ideeën zijn allesomvattend. Niet voor niets heeft ze standaard een tekenblok in haar tas bij zich. Daarmee maakt ze elke workshop tot een uniek gegeven, waar je als klant je eigen idee in hun verweven. De rust om mensen te ontvangen en ze mee te nemen in hun eigen proces is echt een talent, waar Hellen in de toekomst nog veel meer mee wil gaan doen. Wij wachten in spanning af! Miriam daarentegen heeft naast haar passie voor groen, de rust om zich te focussen op het uitzoeken van accessoires en kleding. Zonder enig probleem struint ze urenlang speciale winkels af. Toen de tijden wat minder waren, hebben de zussen flink aanspraak moeten maken op hun creatieve talent en zodoende de winkel uitgebreid met decoratieve snuisterijen, accessoires en kleding. En alhoewel ze in de jaren veel hebben moeten inleveren, straalt het geluk toch van hun gezichten af. Hun aandacht om van iets kleins iets groots te maken, zien wij als klant in het gehele concept terug: kleurrijke boeketten met ruimte voor bijzondere details, unieke kledingstukken en aparte decoratiemogelijkheden. Mijn compliment daarvoor

Drijvende kracht

Hellen en Miriam zijn als drijvende kracht van Het Boeketje waardevol voor de buurt. De rust en bezinning, de charme van hun eigen creatieve inbreng en het magische oog voor detail zorgt voor een prachtige onderneming, waar de klant koning is. Hun openheid en spontaniteit levert een lage drempel, waardoor ook een maatschappelijke rol vervuld kan worden. Mensen komen graag voor alleen een praatje.

Op hun beurt vinden Hellen en Miriam het heel bijzonder dat de klant hun het vertrouwen geeft om de ideeën voor welke creatie dan ook te mogen verwerken in het groen van een boeket. De vele bloemen die door de jaren heen door de handen van de zussen zijn mogen gaan, hebben elk hun plek gevonden. De bloemen zijn vergeven, maar niet vergeten. Het zijn herinneringen geworden, opgeslagen in de glinstering van dat moment.

Facebookaccount: https://www.facebook.com/Het-Boeketje

Adresgegevens: Van Weerden Poelmanstraat 34
6417en Heerlen

Telefoon: 0455422112

Workshops: 27,50 euro (graag even aanmelden en vooraf betalen i.v.m. inkoop)

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie