Massale roep om sluiting van Tihange tijdens uitreiking Karlsprijs in Aken.

 

Zo’n 1500 tot 2000 mensen uit de hele euregio zijn vandaag naar Aken getogen waar de Franse president Macron de Karlsprijs kreeg uitgereikt.

De internationale Karlspreis van de stad Aken, die in 1950 voor de eerste keer werd uitgereikt, is de oudste en bekendste prijs, waarmee personen en organisaties geëerd worden, die zich in Europa en vooral voor de Europese eenheid hebben ingezet.

Dit jaar was het de beurt aan Emanuel Macron om deze prijs in Aken  in ontvangst te nemen. Het was echter meteen ook een gelegenheid om president Macron erop te wijzen dat hij met 27 % van de Staatsaandelen in ENGIE een groot aandeel kan hebben bij het stopleggen van de meest omstreden kernreactoren: de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3.

Daarom heeft de Aktionsbündnis Aachen gegen Atomenergie (AAA) een protest georganiseerd op de dag van de prijsuitreiking, met de bedoeling President Macron hierop te wijzen en wederom de publieke aandacht te vestigen op het brede verzet in de hele Euregio tegen Tihange. Een protest dat we als Vereniging Stop Tihange Nederland van harte hebben ondersteund met onze aanwezigheid in Aken.

De 1500-2000 deelnemers aan het protest, Duitsers, Belgen en Nederlanders, waren met vlaggen, spandoeken, toeters en bellen, en veelal in het geel uitgedost, naar de Akense binnenstad gekomen om Macron “toe te spreken”.

En dat gebeurde veelvuldig op het Marktplein, terwijl in het stadhuis de plechtigheden, behorend bij de uitreiking van de prijs, plaatsvonden. Het kan niet anders dan dat deze roep tot sluiting tot binnen in het stadhuis hoorbaar moet zijn geweest voor Macron. Maar dat was natuurlijk ook de bedoeling van de actievoerders.

Dit gezamenlijke publieke protest was opnieuw een belangrijke stap in het breed maatschappelijk protest tegen de gammele en gevaarlijke kerncentrales in onze buurt. Maar Het protest eindigt hier niet voor ons en wordt voortgezet op 24 juni als we de grote kettingactie van een jaar geleden, waaraan zo’n 50.000 mensen hebben deelgenomen, zullen herdenken met een nieuw protest in Vaals. Uiteraard zullen we daar tijdig informatie over verstrekken.

voor meer informatie Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN)

www.stop-tihange.org/nl  en  stop.tihange.nl@gmail.com

 

Foto Eliane Geron

Geef een reactie