Hoofdmenu

DER HAUPTMANN

Duitsland, 2018 / 120 minuten
Regie: Robert Schwentke
Met: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau e.a.
Ondertitel: Nederlands

 

 Do. 9 Augustus / 20:00 uur

 Vr. 10 Augustus / 20:00 uur

 Za. 11 Augustus / 20:00 uur

 

★★★★☆ VPRO CInema – “Vet aangezet anti-oorlogsdrama”
★★★★☆ Volkskrant – “Ongekend indrukwekkend drama”
★★★★☆ NRC – “Voert dialoog tussen realisme en (valse) heroïek”

 

Duitsland, maart 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind, maar het vechten gaat nog altijd door. Na een Amerikaanse luchtaanval raakt de Duitse soldaat Willi Herold gescheiden van zijn legereenheid waarna hij ervan wordt verdacht een deserteur te zijn. Op de vlucht voor zijn belagers vindt hij het uniform van een officier wat hem de kans biedt om te ontkomen. De omstandigheden dwingen hem echter steeds meer in zijn rol als officier en al snel neemt hij de monsterlijke gedaante over van de Nazis waar hij zo graag aan wil ontsnappen.

In dit buitengewoon aangrijpend drama legt Robert Schwentke bloot hoe medeplichtigheid werkt. Het is het sociale systeem dat deze misdaden toelaat, niet het verrotte geweten van een enkele man. De strijd tussen goed en kwaad speelt, anders dan in de meeste oorlogsfilms, nauwelijks een rol. Iedereen is corrupt. De Duitse regisseur laat zien dat het kwaad in doodnormaal menselijk gedrag schuilt ?een les die hard aankomt.

Het maakt Der Hauptmann tot een ongekend indrukwekkende tragedie. Akelig om naar te kijken, dat zeker, maar ook fascinerend en bijzonder knap gemaakt, met een naar absurdisme neigende toonzetting. Daarbij spaart Schwentke zijn publiek nog enigszins; de historische werkelijkheid was grimmiger dan de film laat zien.

 

SCHUNCK* / verdieping 5
Bongerd 18
6411 JM Heerlen
045 – 577 22 79 (ma-vr | 10-16u)
info@filmhuisdespiegel.nl

 « (Vorig nieuwsbericht)