Hoofdmenu

VIJF JAAR D’R DURPSWINKEL, EEN FELICITATIE WAARD

 

 

Vijf jaar d’r Durpswinkel is een felicitatie waard, vindt wethouder Thijs Gulpen. “Want dit initiatief neemt inmiddels een belangrijke plek in binnen onze gemeenschap. D’r Durpswinkel verbindt. Het verbindt mensen, het verbindt initiatieven, het verbindt (hulp)vraag en aanbod, het verbindt onze samenleving. In die vijf jaar is d’r Durpswinkel een rol van betekenis gaan spelen.”

 

Volgens de wethouder zouden we elke gelegenheid aan moeten grijpen om d’r Durpswinkel in de spotlights te zetten. “Nog te veel leeft het idee dat het vooral een plek voor ouderen is. Maar mijn hoop is dat d’r Durpswinkel een ontmoetingsplaats wordt voor álle inwoners van Simpelveld, jong en oud, fit of beperkt, allochtoon of hier geboren en getogen. Iedereen kan iets voor een ander betekenen. Ook als je om hulp komt vragen, kun je iets terug doen. In d’r Durpswinkel gaan ze daarom ook in gesprek met mensen. Niet om ze uit te horen maar om te achterhalen wat hun hobby’s zijn, waar ze goed in zijn, wat zij nog voor de gemeenschap kunnen betekenen. Al is het maar een praatje maken met iemand die daar behoefte aan heeft.”

 

Samen komen we er uit
De maatschappij individualiseert, voorzieningen lopen terug en we moeten meer gaan betalen voor bepaalde faciliteiten. Thijs: “Dus laten we elkaar helpen. Soms gaat dat vanzelf en daar waar dat nodig is, geeft d’r Durpswinkel een zetje. Wij proberen in d’r Durpswinkel iets te creëren zodat we van elkaar kunnen ‘profiteren’. Jij helpt mij, ik help jou, zonder dat het iets moet kosten, gewoon omdat we er samen wel uit komen.”

Je hoeft niet persé naar de Rode Beuk om deel uit te maken van het netwerk van d’r Durpswinkel. Volgens Thijs zijn er ook mensen die daar helemaal geen zin in hebben, die liever thuis in hun eigen omgeving zitten. “Dat betekent echter niet dat ze geen hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen of een klusje in de tuin. Of misschien willen ze af en toe gezellig een kopje koffie drinken, gewoon thuis aan de keukentafel. Ook daarvoor zijn vrijwilligers beschikbaar.”

 

Geen vraag te gek
Je kunt bij d’r Durpswinkel binnen lopen, je kunt bellen of mailen en tegenwoordig kun je zelfs digitaal je hulpvraag of aanbod kwijt. Iemand voorlezen, de hond uitlaten, de container buiten zetten, helpen met huiswerk, vervoer nodig, geen vraag is te gek. Thijs: “Dat is onze slogan en dat menen we oprecht. Geen vraag is te gek. Dat betekent niet dat d’r Durpswinkel alles op kan lossen. Maar de vrijwilligers denken wel met je mee en verwijzen desnoods naar een instantie die wél kan helpen. Dat geldt ook voor het aanbod. Wil je wel helpen, maar weet je zo snel niet hoe? Loop dan eens binnen voor een vrijblijvend gesprek of kijk op de website van de digitale Durpswinkel welke hulpvragen voorbij komen.”

 

Vrijwilliger zijn bij d’r Durpswinkel betekent overigens niet dat je ‘ergens aan vast zit’. U mag ook incidenteel uw hulp aanbieden. “Geen tijd is geen excuus”, volgens de wethouder. “We hebben 11.000 inwoners. Als de helft daarvan elke week 10 minuten tijd vrij maakt voor een ander, dan levert dat 55.000 minuten hulp! Dat is heel veel tijd. Dus ook u bent welkom.”

www.durpswinkel.nl of  045 – 544 28 77

Foto Gemeente Simpelveld« (Vorig nieuwsbericht)