Hoofdmenu

SAMEN HOUDEN WE SIMPELVELD NATUURLIJK SCHOON

 

Afval hoort níet op straat en níet in de natuur. In gemeente Simpelveld weten we dat al jaren. De gemeente is schoon en er is nauwelijks zwerfafval. “Dat is vooral de verdienste van de inwoners zelf,” stelt wethouder Wiel Schleijpen. “Als er weinig afval achter blijft, heb je het zo weer helemaal schoon. Bovendien nodigt een schone omgeving niet uit om achteloos iets weg te gooien. We zien dagelijks mensen die zich inzetten om het schoon te houden. Dat zet ook anderen aan het denken. Bij deze dus vooral een compliment aan onze inwoners.”

Toch gaat gemeente Simpelveld extra aandacht geven aan de aanpak van zwerfafval. “De buitendienst is alert op zwerfafval. De prikploeg houdt het schoon, wat het straatbeeld verbetert. Daarmee geven we als gemeente het goede voorbeeld. Maar schoon maken is stap één, zorgen dat het schoon blijft is twee”, aldus Schleijpen. Dat wil de gemeente bereiken door er regelmatig over te communiceren en mensen op die manier bewust te maken. “Daarbij richten we ons niet alleen op onze eigen inwoners, maar vooral ook op bezoekers. Samen houden we Simpelveld schoon.”

Subsidie Aanpak Zwerfafval. Sinds 2013 heeft het Rijk een subsidie in het leven geroepen waarmee gemeenten extra aandacht kunnen geven aan de aanpak van zwerfafval. De subsidieperiode loopt tien jaar. Schleijpen is blij met deze extra middelen en wil daar uiteraard maximaal gebruik van maken. Extra aandacht moet inwoners en bezoekers van evenementen en toeristische trekpleisters prikkelen om de omgeving schoon te houden. De wethouder stelt echter ook dat de gemeente alerter wil worden bij de (her-)inrichting van de openbare ruimte. “Welke voorzieningen kunnen we treffen aan de voorkant om het maken van zwerfafval te ontmoedigen en in de kiem te smoren? Daar hebben we tot nu toe nauwelijks bij stil gestaan. We denken wel aan het bankje en aan een vuilnisbak, maar misschien zijn er nog wel meer aspecten die we mee kunnen nemen.”

Bewustwording. Eén van de lopende acties rondom zwerfafval is de inzet van de Blow-Up Afvalbak. Deze reuze-prullenbak is al op verschillende plekken en evenementen in de gemeente verschenen. Het is een ludieke manier om even ieders aandacht te vestigen op het thema. Een simpele reminder dat afval in de afvalbak hoort en niet op straat. Schleijpen formuleert de beoogde boodschap van de grote afvalbak als volgt: “We hebben het graag schoon, we houden het graag schoon en we laten het schoon achter.”(Volgend nieuwsbericht) »