Hoofdmenu

Maak van je roze wolk geen rookwolk

De brandweer richt zich momenteel met een voorlichtingscampagne op jonge ouders: ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. Voor jonge ouders is het belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van hun kind(eren), waaronder de brandveiligheid in huis.

In het kader van deze campagne wordt in elke Zuid-Limburgse gemeente aan de ouders van een recent geboren kindje, een geboortekoffertje aangeboden. Dit koffertje bevat, naast informatie over brandveiligheid, onder andere een rookmelder en een rompertje. Het koffertje werd uitgereikt in Kerkrade uitgereikt door burgemeester Som en kazernechef Bryan Clear van de brandweer. Familie Paffen-Follet nam het koffertje voor baby Skye op vrijdag 26 oktober in ontvangst.

De brandweer hoopt door middel van de campagne, jonge ouders aan te zetten tot het treffen van eenvoudige maatregelen voor een brandveilige woonomgeving voor zichzelf en hun kinderen. Een simpele handeling als het sluiten van de binnendeuren voor het slapen gaan, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Hierdoor hebben gezinnen meer kans en tijd om veilig te vluchten. Om de baby bij gesloten binnendeuren toch goed te kunnen horen, kan een babyfoon gebruikt worden. Daarnaast is het erg belangrijk om (koppelbare) rookmelders op te hangen en op de juiste manier te plaatsen. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Je wordt dus niet wakker van rook. Test je rookmelders regelmatig en vervang de batterij op tijd.

Ga voor meer informatie naar www.brandweer.nl/rozewolk.

Foto Gemeente Kerkrade