Hoofdmenu

‘Run for Kika’ is het motto Jeroen Hollewijn in marathon New York

 

 

 

Jeroen Hollewijn in marathon New York

Je bent fervent hardloper. Voor een rondje om de kerk, een halve marathon in Berlijn, je draait er je hand niet voor om. Maar dan word je geconfronteerd met  de ziekte van een nichtje van Thomas Kuijer, één van je vrienden. Dan weet je: nu moet ik iets doen. Rennen voor Kika, de Stichting Kinderen Kankervrij. Het idee om deel te nemen aan de marathon van New York is geboren. Deze zondag, 4 november 2018, is het zover. We praten met Jeroen Hollewijn.

 

De eerste vraag die rijst is natuurlijk al beantwoord in de inleiding. We willen het wat nauwkeuriger weten en vragen naar de trigger om de marathon in de Amerikaanse metropool te gaan lopen. Jeroen vertelt: ,,Op 1 november 2017 was ik in Café Maastricht op het Vrijthof met mijn vriendin Philomena. Bij het nuttigen van een drankje na de theatervoorstelling van “de marathon “ werd ik via whatsapp door Thomas Kuijer gevraagd om mee te gaan naar New York en daar deel te nemen aan de marathon. We zouden er samen ooit een keer eentje lopen, dat was al eerder afgesproken, maar Thomas had New York uitgekozen om Kika te kunnen steunen, in verband ook met het ziektebeeld van zijn nichtje. Kort daarvoor had ik het nieuws al gehoord van zijn nichtje Eline, waar ik behoorlijk van geschrokken was. Hoe mooi is het dan als jij je dan zelf sterk kunt maken voor kinderen die tegen dit ziektebeeld aanlopen.”

In de hele wereld worden marathons gelopen. Amsterdam en Rotterdam bijvoorbeeld, Berlijn is al genoemd en niet te vergeten London. Dat is allemaal een stukje dichter bij huis. Toch is door Jeroen -en Thomas Kuijer- gekozen voor New York. Waarom juist die stad? Jeroen laat aan duidelijkheid niets te wensen over, als hij zegt: ,,New York is de marathon onder de marathons. Als de verhalen ook maar voor de helft waar zijn, staat ons echt een gigantisch feest te wachten. 70.000 lopers die 42,195 km lang ononderbroken worden aangemoedigd door 2.500.000 zeer luidruchtige toeschouwers. Waaronder gospel koren, brassbands, dj’s, etc, etc. Heerlijk toch!”

Aan alles hangt een prijskaartje, ook aan de trip naar New York. Jeroen laat weten niet exact op de hoogte te zijn, maar te hebben begrepen dat het ongeveer 2.000 euro is voor vlucht, overnachtingen en startbewijs. Openbaar vervoer in de metropool en activiteiten die men wil ondernemen zijn voor eigen rekening. Dan volgt wat meer uitleg: ,,Als ik terug kijk naar de activiteiten die ik heb ondernomen in het afgelopen jaar en de kosten die ik zelf heb gemaakt voor het organiseren, dan  loopt het bedrag al gauw op tot een paar duizend euro. Je steekt er ook veel tijd in. Je kunt het gerust een ‘effort’ noemen  om zo’n bedrag bij elkaar te halen. Los van het materiaal en voeding en sport schema’s en begeleiding. Maar als puntje bij paaltje komt is het absoluut de moeite waard geweest.”

Jeroen heeft net verteld dat het een heel traject is geweest om gelden te genereren. Een aantal bedrijven heeft hem daarbij de helpende hand toegestoken, reden voor Jeroen, zo laat hij ons weten, om komend jaar een ambassadeurschap voor de gulle gevers op te pakken. En niet nalaten wil hij ook een woord van dank uit te spreken naar zijn vriendin Philomena, familie en vrienden, die hem enorm hebben gesteund. Komend jaar gaat hij trainen  voor een halve triatlon. Dus er staat een aantal loop-  en fietswedstrijden in de planning. Dit los van de hoeveelheid trainingsrondjes die hierbij komen kijken. Bij al deze activiteiten zal hij te zien zijn in het shirt van de sponsoren. ,,De namen van die bedrijven draag ik met trots op de borst”, aldus Jeroen. Op die manier kan hij dus iets terug doen voor de sponsoren.

Jeroen heeft al veel gerend, zoals gememoreerd, maar New York wordt meteen ook zijn eerste echte volledige marathon, nadat hij eerder afstanden van 5 en 10 km, alsook 5, 10 en mijl heeft afgewerkt.  ,,Een persoonlijk record ligt dan ook meteen in het verschiet”, grapt hij.

Dan vragen we Jeroen wanneer hij met lopen is begonnen. Hij vertelt ons: ,,Ik loop  al sinds 2006. Ooit ben ik gestart in Tilburg, met een aantal jongens uit het studentenhuis. Daarnaast heb ik samen met Thomas rondjes Kralingse plas in Rotterdam ‘gedaan’ en tegenwoordig betreft het rondjes heuvelland.”

Insiders weten dat deelnemen aan een marathon niet kan zonder een uitgebreide voorbereiding. Het is ook niet niks, even ruim 42 km hardlopen. Jeroen Hollewijn kan erover meepraten. Hij zegt: Vanaf februari dit jaar ben ik gestart met een loopschema en een aangepast dieet. De zaak is langzaam opgebouwd van kleine loopjes van 10 tot 20 km naar 20 tot 30 km.” Het is maar wat je klein noemt, denken wij, al luisterend.

Mensen die marathons lopen of hardlopen in zijn algemeen, hebben vaak de neiging steeds harder te willen. Bij Jeroen ligt dat duidelijk anders. Hij geeft aan niet specifiek voor een tijd te gaan in New York, maar puur voor het goede doel. Met een tijd tussen de 4 en 5 uur is hij al tevreden. Hij voegt eraan toe: ,,De klap met de hamer komt, zo heb ik al vaker gehoord en gelezen, na 30 km. Blijven eten en drinken is de remedie, vooral veel en op tijd. Dus ongeveer om de 5 km. Dat heb ik mijzelf ingeprent. Toch zal ik de man met de hamer absoluut tegenkomen. Mocht het nodig zijn, loop ik een stukje en rek ik de beentjes even goed op. Daarna herpak ik me en ga ik richting de finish”.

Als er problemen komen, de pijn aanzienlijk wordt, staat Jeroen er overigens niet alleen voor. Moderne technieken bieden uitkomst. Jeroen: ,,Mijn familie, vriendin en vrienden zullen mij vanuit Nederland volgen via de marathon-app. Een klein stipje op de kaart van New York dat beweegt over het parcours. We starten overigens in wave 1 achter de professionals. Dus, mogelijk zie je ons op tv op de achtergrond zwaaien als je goed kijkt. Ik loop trouwens met een aantal vrienden. `Samen succesvol voor Kika`. Met deze groep uit Zuid Limburg (9 man) lopen we de marathon. Dat wil zeggen, een marathon loop je in feite natuurlijk alleen, maar het welverdiende biertje na afloop drink je samen.”

En dan, als het voorbij is, wat ga je dan doen? luidt onze slotvraag. Jeroen weer: ,,Maandag om 11 uur in de ochtend wordt uitgecheckt bij Westin New Jersey, om vervolgens rond half zes richting de luchthaven (JFK) te rijden. We zijn met 101 lopers, verdeeld over twee bussen. Dat wordt gezellig in het vliegtuig. November wordt een maand om te herstellen, waarbij ik vooral rustig ga uitlopen. Een maandje moet genoeg zijn voor herstel. In december ga ik een beetje trainen met gewichten. Begin volgend jaar, in januari, start ik dan rustig met een nieuw schema voor de triatlon. Vooralsnog heb ik geen uitdaging voor ogen om weer een hele marathon te lopen. Het is niet niks natuurlijk, 42,195 km, mede ook gezien de voorbereiding die eraan vooraf gaat. Ergens in 2020 durf ik daar weer aan te denken. Misschien de marathon op de Chinese muur of Disneyland Parijs. Die klinken ook gewoon leuk, of niet dan?”

Aan een interview met een gepassioneerd mens, met oog voor anderen is een eind gekomen. Wie wat meer info wil over Jeroen Hollewijn en zijn marathonmotieven, kan terecht op www.runforkikamarathon.nl/jeroen-hollewijn.

 

 « (Vorig nieuwsbericht)