Hoofdmenu

Limburg pakt uit met zijn geschiedenis

 

 

De gemeenschappelijke geschiedenis van Limburg is zowel aan Belgische als aan Nederlandse kant nauwelijks bekend. Ook in het onderwijs blijkt het Limburgs verleden amper een voetnoot waard. Om deze lacune te verhelpen, pakt de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen uit met een grote tentoonstelling over het verleden van de regio: ‘Limburg tussen staf en troon. Duizend jaar graafschap Loon’. Tot 10 maart te zien. Met bijna 400 objecten uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling is dagelijks open van 10.00 tot 17.00.

 

 

Het territorium van het graafschap Loon viel ongeveer samen met de huidige provincie Limburg. De Loonse geschiedenis werd vaak genegeerd omdat ze apart, anders en zelfs een beetje exotisch is. Het graafschap behoorde – zoals het prinsbisdom Luik – immers nooit tot de Nederlanden. Beide lagen van bij hun ontstaan tot in 1795 ononderbroken in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natie. Door een leenband verbonden met de bisschop van Luik (de staf) en met de Duitse keizer (de troon), wisten de graven van Loon een belangrijke rol te spelen op het Europese toneel. Zo wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek aanzienlijke graafschappen binnen te rijven, tot zelfs in Beieren. Daarom ook zal deze tentoonstelling in Limburg na afloop naar Beieren verhuizen.

Het graafschap Loon ontstond omstreeks 1018  – duizend jaar geleden –  en eindigde in 1795: een grote brok Limburgse geschiedenis, die zich niet in de Nederlanden afspeelde: anders en daarom zo interessant. Door leenbanden met de prins-bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. De millennium-viering (2018) van deze oude feodale entiteit is dè gelegenheid om dat unieke Limburg-gevoel, dat in talloze aangelegenheden de rest van Vlaanderen al verbaasde, nu ook een solide historische basis te geven.

Vanuit talrijke musea in binnen- en buitenland komen topstukken die een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld geven van deze geschiedenis. Vele objecten zijn nog nooit vertoond. Digitale en interactieve toepassingen omringen het geheel: een moderne opstelling in een eeuwenoud kasteel. Niet te missen!

Meer info over rondleidingen, prijzen etc via: 1000jaarloon.be