Jubileumviering 5 x 11 jaar DG De Geête Heerlerheide met hoogstaand entertainment

 Receptie en jubileumfeestavond in Corneliushuis

Nadat afgelopen zondag, middels de traditionele “elfde van de elfde” (11 november) het nieuwe carnavalsseizoen 2018-2019 officieel uit de startblokken is gegaan staat komende zaterdag 17 november Groeët Ghen Heij een bijzonder carnavalsjubileum te wachten. Het betreft haar Damesgarde de Geête. Zij, ja u leest goed, bestaan maar liefst 55 jaar een getal welke in de carnavalsperiode beter tot zijn recht komt als  5 x 11 jaar. Het getal 11 heeft immers een magische klank in de “vasteloavend” en is eigenlijk een voortvloeisel gerelateerd aan een groep personen die zich verenigd hebben in een raad van elf.  

 

Een korte geschiedenis terugblik leert dat begin jaren 60 het idee is geopperd om een damescarnavalsvereniging op te richten. Zo werd in1964 de eerste prinses van Damesgarde De Geête uitgeroepen t.w. prinses Helena l en dit o.l.v. de heer en mevrouw Otten en inspirator en toenmalige pastoor Kerckhofs. De raad van elf bestond uit dames van het “Vrouwengilde Heerlerheide”. De eerste prinses werd één week voor de carnaval uitgeroepen. Na een aantal jaren is de groep zelfstandig verder gegaan door toedoen van Mia Stassen. Tevens werd zij beschermvrouw van de vereniging. Een leuk historisch feit is dat de eerste slipjassen gemaakt werden uit oude toga’s van de kapelaans.

Nu, na 55 jaar wordt er nog steeds één week voor de carnaval de prinses uitgeroepen tijdens het dan te houden traditionele Geêtebal. Komend jaar 2019 zal dat zijn op zaterdag 23 februari. Dit mag zeker als carnavalistisch begrip worden gezien op Heerlerheide en aanverwante regio. Maar zeker niet vergeten aan te geven is de geweldige sympathie die Damesgarde de Geête genieten waar zij ook in directe omgeving en regio hun opwachting maken. Zij verdienen dit dan ook terecht omdat zij zelfs meer dan eens het voortouw nemen om vervolgens gestalte te geven aan de omschrijving van het populaire lied van Frans Theunisz: “Sjeng aon de geng”. M.a.w. iedereen volgen maar. Dat is dus de kracht van De Geête. Ook al als traditie te omschrijven is het gegeven dat de nu jubilerende vereniging op carnavalsmaandag ofwel Rosenmontag, welke benaming rond1830 in Keulen officieel werd ingevoerd, ook meetrekt in de grote optocht van Groeët Ghen Heij.

Dat Damesgarde De Geête nu maar liefst 5 x 11 jaar bestaan is zeker te omschrijven als een niet alledaags voorkomend jubileum. Ga er maar aanstaan. Het is dan ook de verdienste van deze charmante jubilerende damesgroep. Natuurlijk, en dat is ook logisch, kende deze jubilerende vereniging ook een wisselend ledenverloop, door welke oorzaak dan ook. Maar ieder jaar weer leverde en leveren zij een belangrijke bijdrage aan de “vasteloavend”-viering op Ghen Heij. Huidige jubileumprinses is Irene ll (Dierx) en het bestuur wordt gevormd door: Karin Mengelers (voorzitter/secretaris), Christel Sluijmers (penningmeester), Christie Augustus (oppergeit) en Nicolle Werts (prinsessencommissie).

De jubileumviering zaterdag 17 november a.s. wordt gehouden in narrentempel Corneliushuis, te beginnen van 18.00 tot 20.30 met de jubileumreceptie in het café. aansluitend de jubileumfeestavond. Onder in de zaal draait dan Dj Dirndl en vanaf 21.15 uur zal formatie “Wir sind Spitze” de bühne beklimmen en rond de klok van 23.00/23.30 uur zal Beppie Kraft de zaal laten trillen, waarna “Wir sind Spitze” nog anderhalf uur muzikaal actief blijft.

Overigens ontvangt de jubilerende vereniging zondag 18 november, dus op de 11e van de 11e, van de Winkbulle van Heerlen, voor hun 55 jarige inzet een verdiende zilveren ezel.

 

Geef een reactie