Toegestaan met vergunning

en onder voorwaarden

Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen om vergunningen te verlenen voor zonnepanelen in de Maria-Christinawijk. De voorwaarde is dat de panelen worden gelegd volgens de patronen die door de bewoners zelf zijn voorgesteld. Bewoners met zonnepanelen op het dak moeten nu alsnog een vergunning aanvragen. Als dat betekent dat panelen in een ander patroon moeten worden gelegd, vergoedt de gemeente de kosten.

 

In september zijn twee bewonersbijeenkomsten geweest over de zonnepanelen in de Maria-Christinawijk, die onder beschermd stadsgezicht valt. Daar hebben de bewoners een eigen oplossing aangedragen: per blok van gelijke woningen wordt een aantal panelen op dezelfde manier op het dak gelegd. Dat levert voor de hele wijk uiteindelijk zeven verschillende patronen op.

Voor bewoners kan dat verschillende gevolgen hebben.. Zij die zonnepanelen hebben zonder vergunning, moeten binnen drie maanden een vergunning aanvragen. De gemeente zorgt dan voor een standaard aanvraag die al helemaal is ingevuld. Bewoners hoeven dan alleen nog een handtekening te zetten.

Mensen die hebben gewacht met de aanschaf, vanwege de onduidelijkheid de laatste maanden, kunnen onder dezelfde voorwaarden binnen drie maanden een vergunning aanvragen.

Dat geldt ook voor de twee gevallen waarbij de vergunning is geweigerd. De kosten van de geweigerde vergunning krijgen zij terug.

Bewoners die ná de termijn van drie maanden de vergunning aanvragen, moeten de kosten zelf betalen.

Als de vergunning is verleend worden de zonnepanelen opnieuw gelegd, zodat ze voldoen aan het patroon dat hoort bij de woning. De gemeente geeft daarvoor opdracht aan Volta Limburg.

De gemeente zal handhavend optreden bij bewoners met zonnepanelen die na drie maanden geen vergunning hebben.

ArchiefFoto®Parkstadactueel/Tom de Cock

 

Geef een reactie