Hoofdmenu

Nieuwe glas-in-loodramen Kapel te Benzenrade

 

 

De buurtvereniging Benzenrade is begonnen met het maken van nieuwe glas- in- loodramen voor de kapel in het buurtschap Benzenrade.

De ramen van de kapel waren door jarenlange blootstelling aan weersinvloeden toe aan vervanging. Verschillende ruitjes waren zelfs kapot. De oude ramen leken op glas-in-lood, maar het ging om ruitjes die in een ijzeren frame waren gezet. Een degelijke, mooie, vervanging van alleen de kapotte ruitjes zou niet eenvoudig zijn.

 

De buurtvereniging Benzenrade riep toen de hulp in van bewoonster, Marijke van Santen, om te beoordelen hoe de ruitjes konden worden gerepareerd. Marijke vervaardigt het glas-in-loodramen als hobby en inmiddels zeer ervaren hierin. Zij opperde het idee om, met hulp van de bewoners van Benzenrade, de ramen uit de kapel in zijn geheel te verwijderen en te vervangen door glas-in-loodramen.

Tijdens een actieve brainstormsessie kwamen heel veel ideeën naar voren. Het project moest allereerst technisch en financieel haalbaar zijn. Bovendien moesten er voldoende vrijwilligers bereid zijn om al het handwerk te verrichten. Veel bewoners waren erg enthousiast. Léon Kuipers had al een ontwerp klaar voor beide zijramen van de kapel. In de ontwerpen komen de kenmerken van het buurtschap Benzenrade goed naar voren. De karakteristieke houten lantaarnpalen, de Geleenbeek, de Benzenraderhof, de jaarlijkse paddentrek, het zandtapijt tijdens de processie en natuurlijk de kapel zelf: alles komt terug in de glas-in-loodramen.

 

In het atelier van Marijke van Santen in Benzenrade is het eerste raam inmiddels vervaardigd en in de kapel geplaatst. Momenteel wordt hard gewerkt om het tweede zijraam te realiseren. Drie keer per week wordt glas gesneden, geknipt en op maat geslepen door diverse bewoners onder de deskundige leiding van Marijke. Jong en oud doen mee met dit project. En alhoewel het project tijdrovend en arbeidsintensief is, het bevordert de onderlinge betrokkenheid van de mensen in het dorp. Hoe prachtig is dat.

Het eerste raam en het ontwerp van het tweede raam zijn al in de kapel van Benzenrade te bewonderen. Kom gerust een kijkje nemen, de kapel is elke zondag open.

Verdere informatie over het project is te vinden op de website van de buurtvereniging  www.benzenrade.com of op Facebook Buurtvereniging Benzenrade.

Voor de financiering van het project heeft de buurtvereniging Benzenrade diverse donaties ontvangen. Daarnaast wordt het project mede gefinancierd door een subsidie van de Gemeente Heerlen (Buurtactie) en een subsidie van de Provincie Limburg.

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno