4711 Höhner en Cologne New Philharmonic Orchestra opnieuw euforiserend

 

 

Een niet aflatende standing ovation, gejoel, begeestering en dan de gemeenschappelijke ontlading. ‘Oh wie ist das schön, so was hat man lange nicht mehr gesehen so schön so schön’, zingen fans en publiek na het slotnummer van ‘Höhner meets Classic’ op de tot de laatste plaats bezette tribunes op de oude Burcht in Monschau. De akoestische smeekbede blijkt niet aan dove mansoren gericht. Tot groot enthousiasme keren de Höhner met een welverdiend pijpje Kölsch in de hand terug voor een toegift.

 

Höhner Frontman Henning Krautmacher reageert als altijd ad-rem en gevat. “Wollt ihr eine zugabe? ‘Ja gilt het publiek enthousiast.’ Warum singt ihr dan selber?” reageert Krautmacher met een ondeugende twinkeling in de ogen. Het is een van de vele bijzondere momenten in wat je het best kunt omschrijven als een drie uur durende muziekavontuur. Van Gänsehaut nummers tot sfeervolle hit carnavalsmuziek en knallende rock.

Met daarin een hoofdrol voor Joost Vergoossen uit Echt. Vergoossen die in 2018 John Parsons opvolgde als gitarist bij de bekende Duitse band Höhner bewijst waarom hij sinds jaren als een van de beste gitaristen van de Benelux te boek staat. De Höhner en de Jungen Sinfonie Sinfonie Köln, onder leiding van de even charismatische als sublieme dirigent Sebatian Hässy, zorgen ook bij hun vierde opeenvolgende optreden op het Monschau Festival voor een concert en belevenis van de overtreffende trap.

Verrassend zijn ook altijd weer de intermezzo’s tussen de hitmedleys. Een humorrijke verwijzing naar de leeftijd van de band. In november bestaan we 48 jaar dus we zijn nu 4711 Höhner. Of een fan uit Dresden die gehighlight wordt. Het concert was een dag na de aankondiging vorig jaar dat er een vierde editie van Höhner meets Classic kwam al stijf uitverkocht. Via eBay verwierf de vrouw toch nog twee kaarten. De gekochte kaarten bleken echter vals te zijn. Organisator Helmut Lanio, vanaf de start de macher van het Monschau Festival kreeg er via facebook lucht van en nodigde de gedupeerde fan uit om toch te komen. “Ik maak op de een of andere manier wel twee plaatsen vrij”, gaf hij aan. Dat bleek niet aan dove mansoren gezegd. Bijna 700 km en bijna zeven uur reistijd had de fan ervoor over om erbij te zijn. Artiesten en publiek op de burcht belonen de stralende en zwaaiende fan met een daverend applaus.

Voor een niet aflatend applaus zorgde het absolute hoogtepunt van het concert. Sebastian Hässy, een dirigent die met zijn uitstraling en humor voor een bijzondere chemie met publiek zorgt, ontroert door zijn publieke liefdesverklaring aan zijn elf jaar geleden overleden vader en dirigent Günter Hässy. “Mijn vader was voor mij een voorbeeld als vader en als dirigent. Zonder hem stond ik hier niet. Ik ben enkele maanden geleden in de kelder nog eens gaan snuffelen tussen zijn muzikale stukken. Ik vond een partituur getiteld de Mainzelmännchen. Het was zo fascinerend dat ik het op mijn eigen manier als Kölsche Jung  ten einde heb gecomponeerd. Je hoort een bekende melodie en als je wilt meezingen gaat die weer over in een andere bekende melodie en het blijft maar voortduren. En inderdaad het vlechtwerk van liefst 44 muziekstukken die vader Günter en Sebastian Hässy in feite over dood en leven in elkaar hebben gesteeld is van de overtreffende trap. Het publiek gaat door een fantastisch en uniek wisselbad van emoties. Chapeau. Echt ongekende klasse, waarvoor je enkel een diepe buiging kunt naken.

Foto geleverd door Torena Publiciteit Monschau_Festival_2019_Höhner meets

Geef een reactie