Hoofdmenu

Lezing ‘Wolkenkrabbers en de strijd om het hoogste gebouw ter wereld’

 

Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving) bespreekt in deze lezing het ontstaan en de ontwikkeling van de wolkenkrabberarchitectuur en gaat in op de strijd om het hoogste gebouw ter wereld.
De oorsprong van de wolkenkrabbers ligt in de 19 de eeuw in Amerika. Door stijging van  de grondprijzen in booming New York kwamen er nieuwe ideeën over architectuur. Door hoger te gaan bouwen kon men de kosten beperken maar de vraag was of dat ten koste moest gaan van schoonheid. In de discussie tussen mooi en functioneel is een geleidelijke verschuiving zichtbaar. Langzaam maakte de Europese decoratieve stijl plaats voor een modernistische vormgeving.
Door de nieuwe technische mogelijkheden van staal en betonconstructies bleken steeds hogere gebouwen mogelijk. Deze architectuur wordt vooral het symbool voor de wereld van geld, macht en succes. Er volgt een wereldwijde strijd om het hoogste gebouw tot nu toe waarbij de aandacht verschuift van Amerika naar Azië.
In het verhaal komen verschillende stijlen in de architectuur aan bod, zoals het functionalisme, de internationale stijl, de art-deco, het postmodernisme en de zogenaamde high-tech-architectuur.

Waar: Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum
Wanneer: woensdag 8 januari 2020, 19.30–21.45 u.
Aanmelden (verplicht): www.bibliotheekbrunssum.nl (via het blokje ‘Agenda’), telefonisch: 045-4007560 of aan de klantenbalie van de bibliotheek

Foto Bibliotheek Brunssum(Volgend nieuwsbericht) »