FC Gulpen Joep Bours “Speler van de week”.

 

Een youngster die al vroeg voetbalrijp blijkt te zijn.

Afgelopen zondag werd Joep Bours voor de 2e keer dit seizoen uitgeroepen tot speler van de week. Hij is nog precies 1 maandje verwijderd van zijn 18e verjaardag en zou dus nog steeds op de JO-19 mogen spelen.

Joep blijkt echter geen jeugdspeler meer te zijn als het over zijn voetbalkwaliteiten gaat. In de eerste competitiehelft van zijn debuutjaar is hij al rap uitgegroeid tot een volwassen en vaste waarde. Een leerproces dat in een sneltreinvaart wordt doorlopen. Zondag trad Joep aan op een voor hem onbekende plek in het hart van de verdediging. Speelt trainer Zwartjes blufpoker of getuigt het van trainersinzicht?

Dat laatste bleek het geval te zijn. Vanaf het eerste fluitsignaal speelde Joep centraal in de defensie als ware het een routineklusje. Hij etaleerde duelkracht, spelopbouw, spel verplaatsen en mee dirigeren.

Een lust voor het oog, waar een supportershart van opbloeit. Een talent dat al vroeg speelt als een routinier waar de club jaren mee vooruit kan.

 

Zwart-Wit en FC Gulpen delen broederlijk de punten

In competitieverband speelde Zwart-Wit’19 en FC Gulpen voor het laatst tegen elkaar in seizoen 2007/2008. In de 4e klasse B werd het op 3 april 2008 in Eys 1-1.  Nu 11 jaar later herhaalde de geschiedenis zich.

Toen alle kruitdampen opgetrokken waren stond er ook nu 1-1 op het scorebord van sportpark Hanzon in Eys. Uit de stand op de ranglijst (Zwart-Wit 6e, FC Gulpen 5e) viel vooraf al op te maken, dat beide ploegen elkaar weinig ontlopen. Precies 1 punt scheidde de ploegen bij aanvang van het duel in het voordeel van FC Gulpen.  In het eerste bedrijf was Gulpen de bovenliggende partij. Met goed verzorgd spel en veel beweging in de ploeg rolde meerdere aanvallen richting het duel van de gastheer. Zwart-wit kon daar weinig tegenover stellen en moest zicht beperken tot verdedigen met incidenteel een uitval. De enige échte kans voor de thuisploeg voor de theepauze was een vrijetrap als gevolg van slordig uitverdedigen bij FC Gulpen. De personele mutaties in de start-elf van de Geelzwarten leken hen niet te deren.

Gulpen verzuimde in dat eerste bedrijf afstand te nemen. Gian Huijnen liet een dot van een kans onbenut en was een paar minuten later, na een meesterlijke actie te sociaal. In plaats van zelf uit te halen legde hij de bal breed, waar de voorwaartsen niet meer op rekende.  Julian Stassen kwam millimeters te kort om de voorsprong op het bord te krijgen. En ook de sterk spelende Robin Horbach liet een grote kans onbenut.

In de laatste tien minuten van het eerste bedrijf nivelleerde de krachtsverhouding en kwam Zwart-Wit iets meer uit haar schulp gekropen. De thuisploeg speelde compact en met veel gezonde inzet voor een resultaat. Doordat de achterhoede van FC Gulpen, onder medeverantwoordelijkheid van de 17 jarige Joep Bours niks weggaf werd met 0-0 de pauze bereikt.

Direct na de pauze was het wel raak voor de ploeg van Mike Zwartjes. Na een hele mooie aanval werd Tonny Alfonso in de 16 meter vrij voor de sterk spelende doelman van Zwart-Wit gezet. Met een verwoestende knal bezorgde Alfonso FC Gulpen de op dat moment verdiende voorsprong. In de fase erna had Gulpen verder afstand kunnen en moeten nemen. Toen Gulpen dat verzuimde nam Zwart-Wit het initiatief strijdend over. Eys bleef vechten voor een beter resultaat en ging in het tweede bedrijf op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam er uiteindelijk door een verdedigende fout bij een vrijetrap.

Gulpen was van slag en Zwart-Wit rook de overwinning. Zo verdween bal in de slotminuut op miraculeuze wijze niet in het Gulpen-doel. Paal, lat en Stef Peters voorkwamen een onterecht nederlaag.

Omdat scheidsrechter Rutten in de spannende slotfase geen strafschop zag in een overtreding binnen de 16-meter op Tonny Alfonso bleef het bij een terechte 1-1 als eindstand. Net als 12 jaar geleden werden de punten ook nu broederlijk gedeeld.

Vóór het eerste fluitsignaal was er een mooie opening van het duel te aanschouwen met een Gulpens gehalte. Finn Schillings, jeugdspeler van Zwart-Wit, zoon van Lars en Rika en kleinzoon van Fred Schillings verrichtte de aftrap. Gelukkig bleek de treffer van Finn nog niet te tellen, zodat met 0-0 werd gestart.

Foto en Tekst FC Gulpen

Geef een reactie