Hoofdmenu

Jan van Dijk: noordeling thuis in Parkstad

 

 

Hij is geboren en getogen in het oosten, in en rondom Deventer om precies te zijn. Zijn beste voetbalkunsten vertoonde hij vanaf zijn 17e in het hoge noorden, bij -ook nu nog-  zijn club, in die tijd spelend in het Oosterpark: FC Groningen dus.

Daarna volgde een trainersloopbaan met de nodige omzwervingen. Een ander beroep heeft hij niet (meer). Diverse clubs had hij onder zijn hoede. In 2001 kwam Roda JC op zijn pad, hij verhuisde naar Landgraaf. Het verblijf bij RJC duurde slechts drie maanden, maar Zuid-Limburg bleef zijn thuis. ,,Het bevalt prima, we wonen nog steeds op dezelfde plek en verhuizen gaan we niet meer”. Aan het woord is Jan van Dijk, voormalig voetbalprof en tegenwoordig trainer bij eersteklasser Chevremont en naar eigen zeggen tegenwoordig regelmatig op de golfbaan te vinden. Zijn handicap houdt hij voor zichzelf.

 

Voetballoopbaan en mooi momenten.  Jan van Dijk (64) vertelt ons dat hij is opgegroeid in Deventer, waar hij bij GA Eagles zijn eerste schreden als voetballer zette. Hij was toen 7 lentes jong. Toen hij 17 was, vertrok hij naar FC Groningen, in die periode een club, die regelmatig Europees acteerde. Renze de Vries, markant voorzitter, was de drijvende kracht in bestuurlijk opzicht. De nu 64-jarige hoofdtrainer van Chevremont, die zichzelf omschrijft als sportman in hart en nieren, vertelt over zijn hoogtepunten: ,,In Groningen heb ik in 19 jaar 537 in de hoofdmacht gespeeld. Dat is nog steeds een clubrecord. Toch iets om trots op te zijn. De mooiste momenten waren de Europacupduels, zo maar even 25 stuks. Met name die tegen Atletico Madrid en Inter Milan staan in mijn geheugen gegrift.”

Wij als redactie hebben even wat naslag op internet gedaan. We zien dan dat FC Groningen op 28 september 1983 thuis met maar liefst 3-0 won van Atletico Madrid. De treffers kwamen op naam van Ron Jans, Erwin Koeman en, jawel hoor, Jan van Dijk. Op 7 september 1988 werden de Madrilenen in Groninen opnieuw verslagen, nu met 1-0. Het doelpunt kwam op naam van Eric Groeleken. Jan van Dijk speelde ook in dat duel mee. Inter werd op 19 oktober 1983 in het Oosterpark aan de zegekar gebonden, met 2-0. Jan van Dijk scoorde niet, maar pakte wel geel. Hij ging de duels in zijn loopbaan als voetballer nooit uit de weg, dus vreemd is dat niet. Ook niet vreemd is dat Jan van Dijk FC Groningen in zijn hart heeft gesloten. Ergens tussendoor zegt hij: ,,Het is MIJN club.” Anders geformuleerd: hij schrijft de naam ook nu nog, hoewel hij al bijna 2 decennia met veel plezier in Parkstad woont, met hoofdletters. Ronald en Erwin Koeman, alsmede hun vader Martin, hebben waarschijnlijk wat meer bekendheid bij de (oudere) voetballiefhebbers. Echter, op 29 december 2016 kwam Fox Sports niet voor niets met een documentaire waarin het ging om de beantwoording van de vraag wie als ‘mister FC Groningen’ mag worden geafficheerd: Jan van Dijk of Piet Franssen.

De trainer. Jan van Dijk is gehuwd met Ineke Jonker. Hij is vader van 5 kinderen, Jordy, Amber, Noah en -voor de buitenwacht wellicht meer bekend-  Dominique en Gregor. De laatste kwam een aantal jaren uit voor eredivisionist Roda JC. In zijn jaren als voetballer runde Jan ook nog een eigen sportzaak. Toen hij hoofdtrainer werd deed hij die van de hand. Over zijn trainersloopbaan: ,,Toen ik op mijn 36e stopte met voetballen heb ik direct de trainingsdiploma’s gehaald . In die jaren trainde ik nog een derdeklasser, Velocitas in Groningen. Na het behalen van mijn papieren ben ik 2 jaar assistent geweest bij mijn club, FC Groningen dus, om er vervolgens hoofdtrainer te worden. Na 3 jaar hoofdtrainer te zijn geweest bij FC Groningen ben ik vertrokken naar Roda JC, waar ik een contract tekende voor 3 jaar. Maar helaas waren de resultaten niet goed en ik werd al na 3 maanden  op non-actief gezet. Toch een dieptepunt. Je kunt volgens mij ook niet in drie maanden laten zien dat je een slechte trainer bent. Maar goed, een jaar later verhuurde Roda mij aan Helmond Sport. Na 2 jaar vertrok ik in Helmond en ging richting RBC Roosendaal. Weer 2 jaar later ging het effe terug naar het noorden, om precies te zijn naar FC Emmen. Daarna volgden 9 maanden Saoudi Arabië.”

Bij terugkeer in Nederland werd Jan van Dijk gedurende drie jaren de verantwoordelijke man bij VVV Venlo. Via vv Gemert en nog even Helmond Sport belandde hij bij zijn huidige club vv Chevremont, waar hij aan zijn vierde seizoen begint. Als alles normaal loopt, is hij ook over een jaar nog hoofdtrainer aan de Kaffeberg. Zijn contract loopt namelijk tot het eind van de voetbaljaargang 2021-2022. Hoogtepunten in zijn loopbaan als trainer in het profvoetbal waren de het kampioenschap met VVV Venlo en de promotie naar de eredivisie-via de nacompetitie- met FC Groningen, zo laat hij ons weten.

De club Chevremont. We vragen Jan naar zijn ervaringen  bij Chevremont, een club met een grote sportieve historie. Hij vertelt ronduit: ,, Ik heb al jaren een uitstekende selectie, de sfeer is geweldig en de mensen, jong en oud, zijn prima. Ik voel me er helemaal thuis. het is een absolute gezelligheidsclub, waar iedereen goed met elkaar omgaat en dan ook nog eens op een hoog niveau, in de eerste klasse, speelt. De eerste 2 jaar zijn we 2e en 3e geworden. Steeds moesten  we op het laatst van de competitie afhaken doordat we last kregen van blessures en wat schorsingen, wat we helaas niet konden opvangen. Afgelopen seizoen stonden we tot de komst van Corona bovenaan en met 9 punten voorsprong was dat waarschijnlijk het moment geweest om te promoveren. Maar goed, opnieuw ‘helaas’. Wel voldoen we ieder jaar aan onze doelstelling. Die luidt: “ieder jaar in de top van de eerste klasse meedraaien.”

Onze selectie is nagenoeg intact gebleven. Marc Voss is naar Groene Ster vertrokken en Rodney Klinkenberg en Casper Robijns zijn lager gaan spelen bij KVC Oranje. Onze nieuwe keeper is Twan Roex en de selectie  is aangevuld met 3 talenten, Adnan Islamovic, Noah van Dijk en Nisham Veluppilai. We hebben getalsmatig een ietwat krappe groep en zullen er alles aan moet doen om iedereen fit te houden. Ik wil niet nalaten te vermelden dat in onze staf Ron Stevens na 12 jaar jammer genoeg is gestopt. Ron heeft een groot aandeel gehad in de successen van Chevremont! Voor hem in de plaats is oud Roda-speler Arno Doomernik gekomen. Ik verwacht dat we ook dit jaar weer bovenin kunnen meedraaien, Het zal weer gaan om dezelfde clubs, Geldrop, Wittenhorst,  Venlosche Boys en ZSV uit Deurne. We gaan het zien.”

Oefenmeesters. Jan van Dijk heeft uiteraard veel ervaring, ook met trainers onder wie hij zelf speelde. Op onze vraag van wie hij wat heeft opgestoken reageert hij als volgt: ,,Ik heb veel trainers meegemaakt en van iedereen steek je wel wat op. Maar wie de meeste indruk op mijn hebben gemaakt zijn absoluut Han Berger -met name op mentaal vlak- en Hans Westerhof, de laatste op menselijk vlak en hoe hij de trainingen organiseerde. Alles klopte altijd tot in de puntjes. Zelf wil ik graag een combinatie zijn van beiden en ik denk dat me dat door mijn ervaring ook aardig is gelukt. Ambities om terug te keren in het betaald voetbal heb ik overigens op een laag pitje gezet. Ik ben happy waar ik nu zit.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno