Hoofdmenu

 De Gemeente Heerlen wordt partner van de stichting Marc Cornelissen Brightlands Award.

 

  Daaraan verbindt het tevens de verplichting om drie jaar lang elk jaar een bijdrage te leveren van 5000 euro. Op deze manier wil de gemeente bijdragen aan de groei en de bekendheid van de Award. De stichting wil talentvolle duurzaamheidspioniers uit onze provincie en daarbuiten uitdagen en aanmoedigen om mee te werken aan een duurzame samenleving en aan Limburg en Nederland, als plek voor innovatie op het gebied van duurzaamheid.

De award is inmiddels twee keer uitgereikt (2017 – Martine Bouman, 2018- Bart Knols). In 2017 is een stichting opgericht die de opdracht heeft de award periodiek uit te reiken en uit te bouwen. De stichting wordt gesteund door Brightlands als het gaat om communicatie en eventorganisatie. Het aan de award verbonden geldbedrag (35.000 euro) wordt door de stichting via fondsenwerving bij elkaar gebracht.

Wethouder Charles Claessens van Duurzaamheid en Milieu: “Om een duurzame samenleving te creëren zijn veel talentvolle pioniers nodig. Deze award moedigt hen aan om in de geest van Marc Cornelissen, vooral door te zetten en moed en leiderschap te tonen op weg naar hun droom. Als duurzame stad wil Heerlen daar graag aan bijdragen”.

De competitie biedt alle deelnemers een Brightlands-platform voor kennis, netwerken en samenwerking. Op deze manier kunnen ze samen bouwen aan een gemeenschap van duurzaamheidspioniers en een duurzame toekomst voor de wereld. Daarnaast kan de winnaar rekenen op een geldprijs van 35.000 euro die zij/hij kan besteden aan activiteiten rondom duurzaamheid.

Marc Cornelissen (1968-2015) verruilde na zijn studie zijn carrière als architect voor die van professioneel avonturier. Hij bereikte onder meer op eigen kracht de Geografische Noord- en Zuidpool, iets dat slechts weinigen hem nadeden. Uit zijn ervaringen destilleerde Marc waardevolle en doorleefde inzichten op het gebied van samenwerking, teamontwikkeling, leiderschap en het omgaan met verandering. Als ambassadeur voor het arctisch gebied van het Wereld Natuur Fonds vroeg hij aandacht voor de opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan in de poolgebieden. Hij wist vele partijen aan zijn missie te verbinden. Tijdens een expeditie in 2015 kwamen hij, en teamgenoot Philip de Roo, om het leven toen ze door het zee-ijs zakten.

De Marc Cornelissen Brightlands Award wordt op 20 januari 2021 voor de derde maal uitgereikt. Meer informatie over de award is te vinden op https://www.marccornelissenbrightlandsaward.com

Foto Marc Cornelissen Brightlands Award