Beschermheer Gerrit Janssen” ‘Ik kan niet meer zonder Crescendo!’

Gemengd koor Crescendo Doenrade houdt op 27 november om 16.00 uur haar Winterklankenconcert in Gasterie Dobbelsteyn, Kerkstraat 23 in Doenrade.  Wie dan zeker op de eerste rij zal zitten is Gerrit Janssen (72). Dertig jaar geleden kwam hij in Doenrade wonen met de gedachte het eens rustiger aan te gaan doen op bestuurlijk en organisatorisch gebied. Nu is hij al weer tien jaar actief als voorzitter van het ere-bestuur en beschermheer van zangkoor Crescendo.

Of hij zelf muzikaal is? Janssen lacht: “Ik heb de communie gedaan en als klas hadden we een liedje ingestudeerd. Maar in de kerk, ik stond daar in mijn nette pakje, wees de meester naar mij en zei dat ik de mond moest houden. De dirigent van Crescendo, Ton  Kropivšek, heeft wel eens gezegd ‘ik leer jou zingen’, maar dat hebben we nog niet uitgeprobeerd.”

Besturen zit in het bloed

Toch is Gerrit Janssen inmiddels onlosmakelijk verbonden met het zangkoor. “Ik ben altijd heel actief is geweest binnen organisaties en  besturen, zowel landelijk als regionaal.”  Hij was onder andere actief binnen de Nederlandse Basketbalbond en de Venrayse Zwemvereniging, van beide verenigingen is hij erelid. Ook is hij twintig jaar voorzitter geweest van de Nederlandse Vereniging van Jachthoornblazers. Het organiseren en besturen zit hem in het bloed. “Maar toen ik in Doenrade ging wonen, was het mijn voornemen om het iets rustiger aan te gaan doen. Tot op een avond leden van zangkoor Crescendo aan de deur stonden met de vraag of ik het koor financieel wilde ondersteunen. Ik werd een keer uitgenodigd bij een concert en ik ontdekte wat voor geweldig getalenteerde en enthousiaste club het is. Een koor uit Doenrade met leden uit het dorp, maar ook uit de regio, uit heel Limburg zelfs. Tijdens gesprekken met de koorleden kwam steeds weer dat enthousiasme naar voren. Binnen de organisatie verliep alles goed en de vereniging had vooral een positieve uitstraling. Ik dacht alleen: ‘jullie zouden meer naar buiten moeten treden. Buiten deze regio.’ De toenmalige voorzitter en huidig erevoorzitter Jeu Smeets vroeg of ik beschermheer van Crescendo wilde worden. Na ampel beraad, want ik wilde het tenslotte rustiger aan gaan doen, zei ik ja. Wel stelde ik enkele voorwaarden. De belangrijkste was dat ik wil horen waar men mee bezig is, want ik wil graag een actieve bijdrage leveren aan de groei van het koor.”

Bovenregionale uitstraling

Gerrit Janssen weet als geen ander hoe moeilijk het is voor verenigingen om te overleven. “Bij Crescendo heeft men kwaliteit hoog in het vaandel staan. Maar daarnaast zijn enthousiasme en gezellig heel belangrijk. Het is de kunst al deze factoren te combineren; kies muziek die goed uitvoerbaar is en gemakkelijk in het gehoor ligt, maar die daarnaast ook genoeg uitdaging en plezier biedt aan de koorleden en het publiek. Door het plezier en enthousiasme dat je daardoor krijgt,  komen er ook weer nieuwe leden op je pad. Crescendo werkt daar hard aan.  Als ere-bestuur ondersteunen we het bestuur en koor om die doelstelling te halen, niet alleen binnen Doenrade, maar ook ver daarbuiten. Ik vind het heerlijk om aan de zijlijn mee te denken en ik probeer ook om bij ieder concert aanwezig te zijn. Mijn enthousiasme voor Crescendo is zodanig gestegen dat ik niet meer zonder het koor kan en ik wil ze graag helpen naar de volgende fase: bovenregionale uitstraling. De kwaliteit is er, het plezier is er en ook niet onbelangrijk, er zijn voldoende contacten zoals bijvoorbeeld met het conservatorium in Maastricht. Ik zie de toekomst van het koor in ieder geval heel zonnig tegemoet!”

 

Geef een reactie