Naast de verouderde kerncentrale Tihange in Hoei nabij Luik hangt Parkstad een zo momenteel nog groter probleem boven het hoofd. Er is nog steeds geen oplossing voor de in vaten opgeslagen verbruikte spijstof van de voormalige onderzoeksreactor in Jülich, luchtledig slecht 27 km van Parkstad verwijderd.

Het beginsel dat verbruikte splijtstof en radioactief afval de hoofdverantwoordelijkheid is van de vergunninghouder , onder toezicht van de nationale bevoegde regelgevende autoriteit vormt in toenemende mate een groot probleem in de Euregio. In de lucht staan immers geen grenzen of barricades in geval van een calamiteit.

Reeds in 2014 sommeerde de Duitse toezichthouder, das Nordrhein-westfälische Wirtschaftsministerium, om het magazijn in Jülich onmiddellijk te ruimen omdat er anders gevaar op een aardbeving dreigt. De radioactieve  brandstofelementen uit de in 1988 uitgeschakelde atoom proefreactor zijn al bijna dertig jaar op het terrein van de onderzoekscentrum in Jülich in 152 vaten opgeslagen. Het radioactieve afval zou oorspronkelijk in een nieuw zogenaamd Zwischenlager in de gemeente Ahaus worden getransporteerd. Vanwege de hoge kosten – met nieuwbouw en transport zijn een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid – werd de effectuering herhaaldelijk op de lange baan geschoven.

Vanwege de conditie van de vaten in Jülich is afstel realistisch gezien echter geen  optie meer. De gemeente Ahaus heeft nu echter bezwaar aangetekend tegen een Zwischenlager in de stad en wil desnoods naar de rechter stappen om dat af te wenden. Nieuwbouw op de Campus Jülich is daarom nu ook weer een onderwerp. Onafhankelijk van de standplaats moet er zo snel mogelijk een concept worden ontwikkeld dat zekerheid tegen een aardbeving garandeert. Een enorme uitdaging die veel geld en tijd kost. En tijd is er eigenlijk niet meer.

 

Geef een reactie