Op maandag 13 november verzorgt ecoloog Jasja Dekker in cafe Wilhelmina aan de Akerstraat 166 te Kerkrade-West een lezing over de opmars van wilde zwijnen. Aanvang is 20.00.  De lezing van de ecologe van het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap Limburg is gratis toegankelijk.

In haar lezing gaat Jasja Dekker in op de geschiedenis en ecologie van het Wild zwijn in Nederland en omgeving. Ook gaat ze in op de problemen en dilemma’s: verkeer en landbouw versus plezier en ecologie. Boeren en tuinliefhebbers zien de zwijnen liever gaan dan komen. Jasja Dekker pleit echter voor het leren omgaan met zwijnen, die volgens haar te lang zijn weggeweest uit Nederland en onze gedachten.

Wilde zwijnen zijn actueel weer in opmars. Pakweg twintig jaar geleden kwamen, op een handjevol ‘zwervers’ uit de Voerstreek na, enkel Wilde zwijnen in de Meinweg en op de Veluwe voor. De Wilde zwijnen op de Meinweg vormden de enige natuurlijke Nederlandse populatie, de zwijnen op de Veluwe waren immers in het verleden door Prins Willem Hendrik als jachtwild uitgezet en afkomstig uit Polen.
De laatste jaren worden de imposante wilde dieren ook in bijna heel Limburg ‘gespot.’ Of tenminste hun (wroet-) sporen. Natuurliefhebbers hopen op bijzondere waarnemingen tijdens hun tochten.

.Foto Olaf op de Kamp

 

Geef een reactie