Ik heb als wethouder Wonen de afgelopen jaren al diverse proefwoningen in onze gemeente bezocht waar via veel maatregelen de energienota naar 0 gaat. Maar waarbij het óók duidelijk was dat bij deze proeven de betaalbaarheid (nog) een probleem was. Het ging daarbij wel om bestaande woningen waar dat moeilijker is dan bij nieuwbouw.

Heel mooi is het dat nu in Hoensbroek 12 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met als uitgangspunt “nul op de meter”. Ze hebben geen gasaansluiting meer. Het deel van het dak dat in zuidelijke richting ligt is helemaal volgelegd met zonnepanelen. Ze zijn voorzien van een Warmteterugwin-installatie en een lucht-/warmwaterpomp. Hetgeen er bij bewust energie-gebruik toe leidt dat de bewoners geen energielasten meer hebben.

De 12 woningen in Hoensbroek maken deel uit van de afronding van de woningbouw in Overbroek. Het gaat daarbij blijkbaar om huurwoningen in de categorie “middeldure” huur. Dat is de categorie net boven de sociale huurwoningen. Anders dan in andere delen van het land zijn er daarvan in onze regio niet zo heel veel.

En uiteraard moeten we ook met de sociale huurwoningen die kant op. Want juist die huizen zijn vaak slecht geïsoleerd, met als gevolg dat de huurders met de kleinste portemonnee de naar verhouding hoogste energierekening krijgen. Helaas biedt het nieuwe regeerakkoord daar maar een heel beperkte oplossing voor.

Hoe dan ook ben ik blij dat er in Hoensbroek in ieder geval wel een start is gemaakt. Ik vond het dan ook leuk om door een draai aan een schakelaar de installatie symbolisch in werking te zetten, en op de foto zie je mij ook een “nul” maken bij de woningen.

Tekst Wethouder Peter van Zutphen Foto Gemeente Heerlen

 

Geef een reactie