Van je passie je beroep maken. Het is niet iedereen gegeven. In de Limburgse danswereld hebben we echter een lichtend voorbeeld, in de persoon van Rik Gerats, die een enorm obstakel moest nemen om dit doel te bereiken.

Rik Gerats, geboren op 9 juni 1997, omschrijft zichzelf als ondernemer, trainer en Bboy. Op 12-jarige leeftijd was hij idolaat van dansen, maar niets wees er toentertijd op, dat hij van deze hobby zijn beroep zou gaan maken. Toen hij zich in 2009 inschreef als Breakdance leerling, had hij geen idee dat deze keus zijn leven in een totaal andere richting draaide. Het bleek uiteindelijk de allereerste stap naar een eigen onderneming. Als ZZP-er reist Rik momenteel de provincie rond om in diverse dansscholen les te geven.

Kort na zijn start als danser begon Rik te assisteren bij danslessen, dit onder begeleiding van Jop Vermeesch, eigenaar van HFC Dancestudio. Op jonge leeftijd toonde hij  al een grote interesse om jongeren te begeleiden. Tevens wist hij talentvolle dansers te stimuleren om hun dromen werkelijkheid te laten worden. Een persoonlijke tegenslag kwam al jong op zijn pad. Op 15-jarige leeftijd moest hij onverwachts afscheid nemen van zijn broer Tijs. Een groot verlies, beaamt hij. En een zeer indrukwekkend gebeuren, wat Rik niemand op deze jonge leeftijd gunt.

Het verlies van Tijs als dierbaar familielid had natuurlijk impact op gezin. Dag in, dag uit dacht Rik aan zijn broer Tijs. Het intens gemis van een nabij familielid, draagt Rik tot op de dag van vandaag dicht bij zich. In navolging van zijn broer stortte Rik zich op zijn passie en dat vormde hem tot persoon die hij nu is: genietend van elke mooie minuut. Precies zoals Tijs het ook zou doen.

Breakdance leverde Rik Gerats uiteindelijk een aantal uren in de week op, waarin hij zijn emoties los kon laten en zijn gedachten tot rust kwamen. Naarmate de tijd verstreek, vergezeld van enige twijfel en wat onbegrip bij familie en vrienden, nam dansen langzamerhand het grootste gedeelte van zijn tijd in. Het leven als middelbare scholier, gecombineerd met zijn intensieve trainingsprogramma en lessen, deden hem de positieve kanten van het leven in een moeilijke periode waarnemen. Op die manier was hij in staat zich door de loodzware periode heen te slaan. En ook nu nog zorgt het dansen voor een aangename afleiding in minder prettige tijden.

Wie oogst, zal zaaien, Dat geldt ook voor Rik Gerats. Onbereikbare doelen bleken steeds beter te verwezenlijken door het snelgroeiende aantal trainings- en lesuren. Samen met de crew van HFC, heeft Rik onlangs de tweede plek van Nederland behaald, na een pittige finale tegen de internationaal bekende The Ruggeds uit Eindhoven. Hij heeft dan ook een rotsvast vertrouwen dat HFC in de komende jaren ook op internationaal terrein flinke stappen kan zetten.

Rik is trots op het feit dat hij nu zelfstandig een onderneming runt, alhoewel hij het nog dagelijks betreurt dat broer Tijs dit niet heeft mogen mee beleven. Als ZZP-er geeft hij danslessen aan jongeren vanaf 8 jaar, in meerdere steden in Limburg. Hij heeft absoluut van zijn passie zijn beroep weten te maken. Een bewustwording die met een enorme drive gepaard gaat. Zonder enige twijfel zit het dansen in hart en nieren. En daarom heeft Rik er ook alles voor over. Niet alleen in de dansschool is hij actief, maar ook buiten de danslokalen doet hij een heleboel: zo gaat hij op doordeweekse dagen vaker langs bij middelbare scholen om zowel de kunstvorm en zijn eigen verhaal te delen met jongeren die zoekend zijn naar een volgende stap in hun ontwikkeling. Rik stopt al zijn energie in het verbeteren van de kwaliteit van de breakdancelessen die aangeboden worden in het zuiden van Nederland. Daarnaast wil hij het aantal jongeren dat interesse toont in talentontwikkeling vergroten.

Samen met Jop Vermeesch werkt Rik Gerats aan een hoger doel. Zij willen een openbaar platform creëren, waarin talentontwikkeling kan worden aangeboden aan jongeren in en rondom Parkstad. Daarbij wordt trouwens meer geboden dan alleen breakdance. Ook huiswerkbegeleiding en meerdere introducties aan straatcultuur maken deel uit van het pakket, met als doel om jongeren met gelijke denkwijzen aan elkaar te koppelen en een nieuw netwerk van jonge creatievelingen te ondersteunen binnen een stad met grote ondernemingskansen. Heerlen kan op die manier nog meer jongeren behouden die normaal gesproken al snel naar het noorden vertrekken om te werken of studeren.

Foto©Parkstadactueel/Lucho Carreno-Tom de Cock

Geef een reactie