Analyse overzicht gemeenteraadsverkiezingen Heerlen 2018

 Lage opkomstpercentage negatief teken aan de wand

Wanneer dit artikel op de site www.parkstadactueel.nl te lezen is dan zijn in Heerlen de coalitiebesprekingen nog in volle gang. Dit natuurlijk naar aanleiding van de gehouden gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart jl. Niettemin wil deze redacteur van ParkstadActueel in een analyse terugblikken op deze verkiezingen en uiteraard het verloop, c.q. het stemgedrag van de kiezers. Grote tegenvaller was ongetwijfeld het lage opkomstpercentage. Dus blijft de vraagstelling of de cijfers een negatief teken aan de wand is in Heerlen. Er zijn hierover natuurlijk een hoop reden om te bedenken over de oorzaak. In deze analyse beperken we ons in meerdere mate over Stadsdeel Heerlerheide.

Nadat de stembussen gesloten waren moesten uiteraard (handmatig) de stemmen worden geteld om vervolgens de totale uitslagen via radio/TV en schrijvende media bekend te worden gemaakt. Zo ook dus in de gemeente Heerlen. Hier kwam aan het licht dat slechts 44.4 procent (nog minder dus als in 2014 toen 46,3 % ging stemmen) van de kiesgerechtigden stemmen de moeite hadden genomen om naar de stemlokalen te gaan om daar vervolgens hun stemmen op partijen en kandidaten te geven.

Na het tellen van de stemmen bleek dat slechts 32.050 opgeroepen Heerlenaren hun stem hadden uitgebracht, terwijl Heerlen anno 2018 maar liefst 72.144 kiesgerechtigden telde. Terecht kan dan ook aangegeven worden dat de heel slechte opkomst van deze verkiezingen 2018 (meer als 55% lieten immers de stemlokalen links liggen), een groot negatief teken aan de wand is en als deze trend zich voortzet omschreven kan worden als een ondermijning van de democratie. De aangegeven 55% niet stemmers zochten immers hun heil in andere besognes en zagen dus geen noodzaak om te gaan stemmen. Een meer als zorgelijke (politieke)- ontwikkeling in Heerlen en ook in Stadsdeel Heerlerheide. Dus wordt het hoog tijd om hier verandering in te gaan brengen. Maar hoe? Dus is het nu tijd om hier aan te gaan werken en niet wachten op de volgende verkiezingen, want bij de inwoners moet het (politieke) vertrouwen weer terug dat stemmen, ook op gemeenteniveau, wel degelijk zin heeft. Alleen wel stemmers hebben recht om invloed te doen gelden op het gemeentelijk beleid.

Ter info: de totale aanwezige stembureaus in Stadsdeel Heerlerheide ‘scoorde” de volgende opkomstpercentages: Vrieheide/De Stack 29.8%, Passart 30.2 %, Rennemig/Beersdal 35,3 %, Heksenberg 46,2%, en Heerlerheide-centrum 47,2 %. Uiteraard heerste er na de stemtellingen natuurlijk enerzijds tevredenheid en anderzijds teleurstelling bij de partijen en hun kandidaten voor een raadszetel. De respectievelijk partijen t.w. SP (Socialistisch Partij) behaalde 7.801 stemmen/10 zetels, OPH (Ouderen Partij Heerlen 5.431 stemmen/7 zetels, CDA 3.253 stemmen/4 zetels, Hart-Leers 2.576 stemmen/3 zetels, Partij van de Arbeid (P.v.d.A) 1.199 stemmen/1 zetel, VVD 2.285 stemmen/2 zetels, Democraten 66 (D66) 2.193/2 stemmen/2 zetels, Stadspartij 1.573 stemmen/2 zetels, Partij Hoensbroeks Belang 2.297 stemmen/3 zetels, Groen Links 1.309 stemmen/1 zetel en Partij voor de Dieren 1.633 stemmen/2 zetels.

Tenslotte aangeven dat 2 kandidaten van het CDA uit Stadsdeel Heerlerheide ook weer opnieuw gekozen zijn als raadslid en wel Marco Peters (890) stemmen (zie apart artikel elders in dit blad) en Kleis Adema met 475 stemmen. Heren Paul Hazen ((280 stemmen) en Henk Butink (153 stemmen) van de Stadspartij hebben hun al reeds in bezit zijnde raadszetel kunnen continueren, hoewel de partij, gezien hun campagne, zeker meer stemmen/zetels verwacht zullen hebben. Maar in dat geval bepalen immers de kiezers en zullen daar dan ook hun eigen redenen voor hebben. Omdat de Stadspartij geen deel wil uitmaken van een coalitie met de SP vallen zij ook buiten de boot in de besprekingen over een nieuw te vormen coalitie, welke besprekingen op dit moment dat we dit schrijven in volle gang zijn. Onvermeld mag ook niet blijven dat oud-Heksenberger Wiel Sijstermans en wonende in Hoensbroek, maar nog steeds nauw verbonden met zijn activiteiten in Stadsdeel Heerlerheide zijn al in bezit zijnde raadszetel, namens de Ouderen Partij (OPH),ook heeft weten te continueren. Hij kreeg 232 voorkeursstemmen achter zijn naam.

 

 

 

Geef een reactie