Weinigen kennen het verhaal van een land dat iets groter was dan Monaco…

Voor initiatiefnemer Geert Driessen is een droom uitgekomen, geïnspireerd door dat verhaal.

Voortaan kan men worden ondergedompeld in het Vierde Land, het land Amikejo (= de Vriendelijke Staat in het Esperanto), ofwel Neutraal Moresnet. Vrijdag j.l. werd de Amikejo Turo (= de Vriendelijke Poort in het Esperanto), geopend in het Labyrint op het Drielandenpunt bij Vaals. Esperanto is de taal van de hoop en werd in Amikejo gesproken.

Nu kan men audiovisueel en spelenderwijs op zoek naar het waargebeurde verhaal over dat land , dat ruim 2 eeuwen geleden ontstond tussen landen die een zinkgroeve de andere landen niet gunden en daarvoor in 1816 een vreedzaam verdrag tekenden in Aken. De zinkgroeve werd omgedoopt tot een neutraal staatje van nog geen 3,5m².

Daarna signeerde hij boeken met een stempel dat hij had laten namaken van de echte stempel van Neutraal Moresnet. Er werd een nieuwe Euregionale kaart zonder grenzen gepresenteerd.

Wie daarna een wandeling had gepland, kon dat beter uitstellen voor een andere keer. Want de nieuwsgierigheid van het gemêleerd gezelschap van wetenschappers, politici, toerisme-ondernemers en geïnteresseerden, werd geprikkeld door een persoonlijk paspoort om via het Labyrint naar de nieuwe toren te gaan. Een sprookjesachtige toren waar je vanaf boven hoopt de uitgang te kunnen zien liggen in het paradijselijk doolhof, waar je elk ogenblik door een wit konijn verwacht te worden aangesproken.

 

De lange middag vloog voorbij vol lekkernijen en speeches door Geert Driessen en collega’s Lisette Braun-Heijligers en Casper en burgemeester van Vaals Harry Leunessen. Onder de tonen van de Amikejo-mars (volkslied van Neutraal Moresnet) openden zijhet door het knippen van een blauw lint, samen met een kinderschaar uit 3 landen, met hun kinderschaartjes.

 

Burgemeester Harry Leunessen:

“Aan de voet van de berg bij het 3Landenpunt ligt historisch goud. Met een mooie overtuiging. Het verhaal vertelt een geschiedenis dat interessant is voor jong en oud en daarmee goud in handen in deze streek. Dit initiatief is het resultaat van een toekomstperspectief met nieuwe concepten. Zoals dit uitstekend voorbeeld Amikejo Turo. Het project maakt optimaal gebruik nieuwe technieken, b.v. een qr-code . “

Casper sprak:

“Opvoeders bepalen hun kinderen.

Oorlogen bepalen grenzen en grenzen bepalen paspoorten.

Paspoorten zeggen iets over jou, niks over de mens zelf.

Wij zijn een volk. Dat is de waarheid.”

 

Kitina Bless, 29-4-2024