9 mei 2018: Nachbar Nacht in Heerlen

 

Vorig jaar spraken de burgemeesters van Heerlen en Aken – met steun van de provincie – af om langdurig intensief te gaan samenwerken. Om het belang van de grensligging te benadrukken, organiseert Heerlen op woensdag 9 mei de allereerste Nachbar Nacht in het teken van de Akense Karlspreis. Er is een afwisselend programma samengesteld met onder meer dans, film, muziek en street art-wandelingen. Waarnemend burgemeester Emile Roemer: “Het is goed dat er meer aandacht komt voor de grensligging, we zijn feitelijk een grote (stedelijke) regio. De inwoners van Heerlen en Aken kunnen dankzij de geringe afstand tussen beide steden profiteren van elkaars cultuur en evenementen. Dat is ook de insteek van deze eerste Nachbar Nacht.”

 

Ontdek Heerlen . Op de avond voor Hemelvaart speelt de band Nur Deutsche Welle in de Nieuwe Nor. Het Schelmenhofje wordt omgetoverd tot Klein.Berlijn met singer-songwriters en toffe poetry- en dancebattles. In de Quatro draait de Duitse film Toni Erdmann en in de namiddag de (Nederlands ingesproken) Duitse kinderanimatie De Hazenschool. Mural-fans kunnen hun hart ophalen en met een gids de street art in Heerlen of Aken ontdekken. De Nachtbar Nacht is een samenwerking van gemeente Heerlen, Nieuwe Nor, Heerlen Mijn Stad, De Vijf Pleintjes, Borderlines Poetry Slam, HFC Dancestudio, Street Art Heerlen en Quatro Cinema.

Het complete programma is te vinden op www.nachbarnacht.nl.

Rondom dit programma zijn er tevens activiteiten voor Duitse en Nederlandse studenten van de Zuyd Hogeschool. Ook organiseren Cultura Nova en SVOPL voor scholieren de theatervoorstelling ‘De man door Europa’, een voorstelling van Lucas de Man over Europa en grenzen.

Provinciale steun . De Nachbar Nacht is officieel onderdeel van het randprogramma van de Karlpreis in Aken. De provincie Limburg steunt de eerste editie van de Nachbar Nacht door de helft van de kosten op zich te nemen. Gedeputeerde Ger Koopmans: “Heerlen en Aken zijn Europese buren. Dat schept een band en biedt allerlei voordelen voor inwoners, ondernemers en studenten. Dat moeten we meer omarmen, ons voordeel mee doen. De Nachbar Nacht is daar een goede aanzet toe met een mooi cultureel programma dat zo kenmerkend is voor Heerlen.”

De Internationale Karelsprijs van Aken wordt op 10 mei uitgereikt aan de Franse president Emmanuel Macron. De prijs is de oudste en bekendste prijs die uitgereikt wordt voor verdiensten ter bevordering van de Europese eenwording. Eerdere jaren ging de prijs onder meer naar Timothy Garton Ash, Paus Franciscus en Angela Merkel. Bernd Vincken, manager Stichting Karlspreis: ”We zijn verheugd over de grensoverschrijdende samenwerking, die volledig in het teken staat van de Karlspreis. De gemeente Heerlen biedt een aantrekkelijk programma aan dat vooral jonge mensen aanspreekt; een belangrijke doelgroep. Zij vormen tenslotte de toekomst van Europa.”

Foto Gemeente Heerlen

 

Geef een reactie