Filmhuis de Spiegel ‘ The Shape of Water ‘

 

Verenigde Staten, 2018 / 123 minuten

Regie: Guillermo del Toro

Met: Sally Hawkins, Michael Shanon, Richard Jenkins e.a.

 

 

 

 

 

 

Donderdag 26 april / 20.00 uur       TICKETS

Vrijdag 27 april / 20.00 uur            TICKETS

Zaterdag 28 april / 20.00 uur         TICKETS

 

 

★★★★ Parool – “Na een halfuur hebben de schoonmaakster en het amfibie je al volkomen ingepakt”
★★★★ Volkskrant – “Een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman: bij Guilermo del Toro kán het”

 

In The Shape of Water eigent Del Toro zich een Universal monster toe om een gloedvol pleidooi tegen vooroordelen, discriminatie en vervolging af te steken. De film is een reactie op de monsterfilms van weleer, maar geheel van deze tijd. In zijn film voelt een vrouw zich aangetrokken tot een amfibisch creatuur, dat door het Amerikaanse leger in de Amazone is gevangen en in 1962 als proefdier in een militair laboratorium in Baltimore wordt opgesloten.

De door Sally Hawkins vertolkte Eliza werkt er als schoonmaakster in de nachtploegendienst. Spreken kan ze niet, maar haar collega begrijpt gebarentaal en ratelt zelf urenlang door. Eliza woont boven een oude bioscoop in gezelschap van de illustrator Giles (Richard Jenkins), een melancholieke en naar liefde hunkerende homoseksueel op leeftijd. Het leven lacht hen niet toe, maar samen is het zo slecht nog niet.

De regisseur omschreef The Shape of Water onder meer als een fabel, een musical, een sprookje en een melodrama, maar het blijft een organisch geheel. Net als in zijn fantastische Spaanse films The Devil’s Backbone en het met drie Oscars bekroonde Pan’s Labyrinth staan de expressieve toonzetting en vormgeving in dienst van de verleiding van de toeschouwer.

Del Toro omringt de drie buitenbeentjes met schurken en intriganten die passen bij een militaire installatie tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Subtiel zijn de antagonisten in zijn films nooit, maar dat is geen bezwaar. Realisme maakt in The Shape of Water plaats voor ontroerende romantiek en een ontwapenende oproep om het vreemde niet af te wijzen, maar te omarmen.

Drie Oscars voor beste film, beste regie en beste filmmuziek
Gouden Leeuw voor del Toro .

 

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

Geef een reactie