In de voorbeschouwing van ParkstadActueel stond de wedstrijd van afgelopen zondag omschreven als een wedstrijd die garant staat voor veel doelpunten. Verder viel er voor beide ploegen nog iets te winnen, voor Brunssum 3 punten om mee te blijven doen voor de derde periode en tevens zouden 3 punten handhaving betekenen. KVC Oranje had nog een punt nodig om definitief bij de eerste drie te eindigen wat weer automatisch recht geeft op de nacompetitie.

Brunssum miste een drietal spelers waardoor de opstelling aangepast moest worden maar men begon toch met een goed gevoel aan de wedstrijd. Brunssum liet de bal aan KVC in de beginfase en greep pas in rond de eigen helft. De bal ging achterin van links naar rechts maar een opening vond men niet in de beginfase, KVC zocht naar 15 minuten wat nadrukkelijker hun buitenspelers en dit had resultaat. Na enkele goede diepe passes werd in de 17e minuut via rechts een goede aanval opgezet waarna de voorzet in de zestien voor een voet van een KVC spelers kwam te liggen, Jan pareerde in eerste instantie nog prima maar op de rebound was hij kansloos en stonden de oranjehemden verdient met 1-0 voor.

Het spel bleef hierna hetzelfde, KVC Oranje had veel balbezit en een surplus aan kwaliteit. Brunssum daartegen probeerde compact te blijven spelen en wachtte geduldig op een counterkans. De thuisploeg had echter veel lopende mensen op alle posities waardoor de linies bij Brunssum steeds vaker te ver uit elkaar stonden en KVC makkelijk kon combineren. Na een half uur kwam KVC weer over rechts en werd een voorzet goed onderschept door Danny die daarna met bal richting de midden helft dribbelde. Hij werd echter in de sandwich genomen door twee KVC heren waarna er balbezit omstond voor de gasten, de scheidsrechter weigerde te fluiten en KVC combineerde snel richting de zestien waar uiteindelijk een speler op links ingespeeld werd en deze schoot hard laag binnen 2-0.

Dit was de eerste van een reeks verwarrende beslissingen van de scheidsrechter, deze goede man floot niet heel slecht maar koos vooral in alle twijfelgevallen voor KVC iets dat steeds meer irritatie opwekte bij alles wat Brunssum gezind was. De opmerking “ik floot niet voor een overtreding want hij had de bal al lang kunnen afspelen” geeft wel het niveau aan van deze man.

Het verschil in kwaliteit was echter te groot en misschien maar goed ook anders had de scheids zijn stempel te nadrukkelijk op deze wedstrijd gedrukt. Na de 2-0 moest Brunssum wel wat meer naar voren spelen en kreeg men ook 2 mogelijkheden, eerst werd Calvin aangespeeld in de zestien en schoot hij na een goede actie in de korte hoek maar zat de gastendoelman en goed bij. Niet veel later stond Martijn aan het eind van een goede combinatie maar werd zijn schot gekraakt door een KVC been. KVC kreeg ook nog een aantal kansen maar men ging de rust in met 2-0. Na de rust werd het bij Brunssum omgezet en ging men iets aanvallender spelen, het spelbeeld bleef echter hetzelfde net zo als het gedrag van de scheidsrechter. Van de drie partijen deze zondag kwam alleen KVC in aanmerking voor een voldoende zo ook de tweede helft. Brunssum moest meer ruimte weggeven en KVC maakte hier goed gebruik van, strakke diepe ballen vielen steeds vaker goed en in de 15e minuut na rust kwam zo’n diepe bal bij de rechtsbuiten en deze behield het overzicht en legde de bal panklaar op de 11 meter en beheerst werd de 3-0 binnengeschoten. Hiermee was de wedstrijd wel beslist gezien het krachtsverschil, wil je tegen zo’n tegenstander een goed resultaat neerzetten moet echt alles mee zitten en dat zat het niet. Zeker niet in de 70e minuut, Max kreeg de bal in de zestien en haalde hard uit waarna de bal snoeihard de onderkant van de lat raakte en de terugspringende bal net kon worden verdedigd voordat een Brunssum been erbij kon. In de tegen aanval werd het pleit helemaal beslecht en kwam KVC na een goede pass op rechts 1 op 1 met de keeper en faalde niet 4-0.

Brunssum wisselde en bracht drie jongens van het tweede die super handelde door het eerste elftal uit te helpen. Brunssum bleef strijd leveren en bleef opzoek naar een ere treffer, in de 75e minuut leek deze er ook aan te komen, Calvin werd met een goede steekpass voor de keeper gezet maar deze kwam met twee benen vooruit op Calvin af en zonder bal te raken maar wel Calvin werd de kans teniet gedaan maar zou er een strafschop moeten volgen. Maar nee de scheids zag het allemaal anders en zorgde ervoor dat zijn resultaat in ieder geval een dikke onvoldoende zou opleveren.

In de slotfase scoorde KVC zelfs nog de 5-0, knullig balverlies ging heraan vooraf en Jan was kansloos bij de 1 op 1 situatie die hierdoor ontstond. Vlak voor tijd was het weer Max die het ijzer raakte en nu was het de paal, de bal stoot hierna via een KVC rug tegen een KVC hand aan en de scheid floot voor penalty waar hij dit ook niet had hoeven doen, zelfs het enige moment waar de scheidsrechter voor Brunssum floot was nog twijfelachtig. Danny liet zich het cadeautje echter niet afpakken en schoot de strafschop binnen en zette de eindstand hiermee op 5-1.

Brunssum kon deze wedstrijd niet tippen aan het niveau van KVC Oranje en zal de volgende wedstrijden op zoek moeten naar nog wat punten om het seizoen goed af te sluiten. Veel spanning staat er niet meer op de komende wedstrijden aangezien de uitslagen op de andere velden ervoor zorgde dat Brunssum zich definitief handhaaft. Mannen proficiat met het handhaven en dat met nog vier wedstrijden te gaan. Voor het eerste seizoen in de vierde klasse toch een goed resultaat maar dat zal moeten worden verbeterd in het komend seizoen en daar heb ik alle vertrouwen in.

Foto’s:©Parkstad Actueel / Lucho Carreno, meer foto’s op deze link.