Zinnenprikkelend La Cuisine du Poète in Aken  

 

 

La Cuisine du Poète, vrij vertaald de keuken van de poëet, is een cultureel-culinair avontuur van de extra klasse. Donderdag 25 en vrijdag 26 oktober zijn dan ook datums om met rood te omcirkelen. In de pronkzaal van het Couven-Museum in hartje Aken staat een diner bij de dame van de camelia’s op het menu. De zinnenprikkelende Frans-Duitse lezing wordt gehighlight met een bijpassend exquisiet vier gangen diner van Akens sterren kok Christof Lang.            

Alexandre Dumas fils is de zoon van de meer bekende Alexandre Dumas père, die we kennen van beroemde boeken als De drie musketiers en De graaf van Monte-Cristo. Het bekendste boek van Dumas fils is La dame aux camélias (1848) een negentiende-eeuwse klassieker die verrassend vlot leest. Dat komt vooral door de spitsvondige dialogen, de snel opeenvolgende acties en de brieven die afgewisseld worden met het verhaal.

De roman begint met de dood van Marguerite Gauthier, een bekende Parijse courtisane. Iedereen kende haar en tegelijk lijkt niemand om haar te geven. Haar torenhoge schulden zorgen ervoor dat na haar dood al haar luxegoederen te koop staan. De Parijse beau monde verlustigt zich aan zoveel openbaarheid: iedereen neemt een kijkje in haar appartement, iedereen wil weten hoe ze leefde.

Ook een naamloze verteller struint rond in het appartement. Tijdens zijn bezoek ontmoet hij Armand Duval, een jongeman die beweert dat hij de enige was die werkelijk van Marguerite hield. Hij blijft ontroostbaar achter en vertelt ons zijn liefdesgeschiedenis met Marguerite, die hij heeft leren kennen in de opera als ‘de dame met de camelia’s’. Witte bloemen als ze beschikbaar was, rode wanneer ze onwel – lees ongesteld -was.

De roman geeft een boeiende inkijk in de Parijse bourgeoisie en het nachtleven van toen. Een wereld van hypocrisie, geldproblemen, gokken, ziekte en lust die een anderhalve eeuw later nog steeds herkenbaar is. Tegelijkertijd wil Dumas de lezer een lesje leren, namelijk dat goedheid en liefde ook bij een prostituee gevonden kunnen worden. Het oppervlakkige beeld van Marguerite krijgt steeds meer diepgang. Ze wordt geleidelijk aan ‘une courtisane au grand coeur’. De naïviteit van de verliefde Armand blijkt uiteindelijk een rotsvast geloof in de puurheid van de mens te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens geruchten is Dumas’ roman autobiografisch. Het verhaal zou gebaseerd zijn op zijn relatie met Marie Duplessis. In hoeverre dat klopt valt niet te achterhalen, maar het levert in ieder geval wel een doorleefd verhaal op. Geen wonder dat Verdi er met La Traviata ook een mooie opera van maakte. Twee francofiele gourmets, Angelica Rieger, professor voor Romaanse letteren aan de RWTH Aachen en Christof Lang, die het Akense sterrenstaurant La Becasse runt, gaan er samen met Soeren Wellen – de enthousiasmerende docent aan een school in Engeland gaat vol verve de rol van de jonge Dumas  vertolken – weer een prikkelende, genotvolle en beklijvende avond van maken. Een heuse aanrader voor mensen die onderscheidende kwaliteit in het leven waarderen.

Aanvang op donderdag 25 en vrijdag 26 oktober is 19.00. Meer informatie en reserveringen via: tel: 0049 241 432 4909 of e-mail: kulturservice@mail.aachen.de

 

Foto’s La Cuisine du Poète

Geef een reactie