Salar Azimi De Perzische koning van Zeeuws-Vlaanderen

In no-time is Salar Azimi uitgegroeid tot een Household name in jetsetkringen. De bekende Nederlander én Vlaming dankt zijn populariteit bij de nouveaux riches aan zijn rijzend imperium en extravagante levensstijl. Meervoudig uitvergroot in televisieprogramma’s als The sky is the limit, Gelukzoekers, Harstikke Hollands en Steenrijk, Staatarm. The Art of Living trok een dagje op met de wervelwind van Zeeuws-Vlaanderen en viel van de ene verbazing in de andere.

 

Onder de noemer ‘Van hardwerkende asielzoeker tot ondernemende Multimiljonair’ valt de gelikte spreker Salar Azimi tegenwoordig te boeken als Assemblee Speaker, naast internationaal gerenommeerde sprekers als Herman van Rompay, de eerste President van de Europese Commissie en Jeroen Dijsselbloem, voormalige voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën in Nederland.

Een van de meest opmerkelijke ondernemerssages van de laatste jaren

Het is dan ook wat je noemt een van de meest opmerkelijke ondernemerssages van de laatste jaren. Op zijn dertiende kwam Salar Azimi (35) met zijn vier jaar jongere broer Sasan en zijn ouders Aziz en Shirin als vluchteling van Iran naar Nederland. Het familiekapitaal bedroeg vijfentwintig euro. Op zijn zesentwingtigste was Salar Azimi miljonair op zijn negenentwintigste multimiljonair en op zijn dertigste kasteelheer, met een historisch landgoed van 40.000 m2.

Glamour en glitter

In kasteel De Elderschans, midden in een bos in Aardenberg, nabij Sluis en Knokke, woont Salar Azimi met zijn charmante Nederlandse levenspartner Annika de Ruijsscher en zijn even levenslustige als wellevende dochters Princess (6) en Isabella (3). Ook zijn broer en zakenpartner Sasan Azimi en diens vrouw Ziba Sharbati en zijn ouders wonen in het fraai gerenoveerd kasteel. We worden ontvangen in de weelderig luxueus ingerichte

“Ik wilde voor mijn dertigste miljonair worden, maar was het al met zesentwintig jaar”

woonkamer. Een heuse troonzaal, met op de vloer een prachtig zijden vloerkleed. Een geschenk van de First lady van Azerbaijan aan Sandra Elisabeth Saakasjvili-Roelofs, de voormalige First Lady van Georgië, die ten goede van Azimi kwam. ”We hebben hier allemaal een eigen etage. We wonen apart en toch samen. Dat is ideaal”, zegt familiemens Salar Azimi.

Verre van ideaal was het lange tijd voor de familie Azimi. In Khvoy, in het noordoostenwesten van Iran, runde vader Aziz Azimi een zaak in kinderkleding en speelgoed. Het strenge Godsdienstige regime in Iran maakte een normaal leven volgens Salar Azimi onmogelijk. “De verplichting om minimaal zes keer per dag te gaan bidden was niet aan ons niet besteed”, glimlacht hij.

Paars Perzisch-Nederlands woordenboek als sleutel

In 1995 vluchtte het gezin naar Nederland. Ze kwamen al snel in een asielzoekerscentrum in Schoondijke, in Zeeuws-Vlaanderen terecht. “Het onderkomen zoals ook hun eerste woning een kippenhok van twaalf vierkante meter voor vier personen in Motel West staalde zijn wil om het onderste uit de kan te halen in het leven. ‘Als eerste wilde ik de taal leren”, vertelt Salar want dat is de sleutel die de deuren van de maatschappij opent. Dus zat ik tot drie uur in de nacht met zo’n klein paars Perzisch-Nederlands woordenboek woordjes te leren. Wij hebben van huis meegekregen dat wij goed ons best moeten doen. Op school moesten we echt goede cijfers halen. En dat deden mijn broer en ik ook.’

Miljonair worden voor mijn dertigste

Na zijn middelbare schoolopleiding volgde hij een studie accountancy en liep hij onder andere stage bij PricewaterhouseCoopers. “Ik kon daar goed verdienen, maar ik had me voorgenomen om koste wat het kost voor mijn dertigste miljonair te worden. Dus ben ik overgestapt naar bedrijfsmanagement.” De vierjarige studie rondde hij in twee jaar tijd af. Voor zijn afstudeeropdracht schreef hij een ondernemingsplan voor een gsm-zaak in Sluis. “Er bleek veel perspectief dus ben ik het zelf gaan uitvoeren”, glimlacht hij. Met 4500 euro spaargeld van zichzelf, verdiend in de bediening tijdens zijn studententijd, 4500 euro spaargeld van partner Annika, de Zeeuwse heeft zelf ook een toerisme opleiding gevolgd – plus 1.000 euro studentenkrediet van de Postbank, startte hij in 2005 Trendy Telecom in Sluis.

 

“Ik heb laatst een bod gehad van acht miljoen euro op dit hotel, maar

vooralsnog hebben we niet de intensie om het te verkopen”

Booming business

Het was meteen booming business. De winstbedragen investeerde Salar Azimi in telecomzaken, de horeca en vastgoed. “Als je in verschillende sectoren zit, en in eentje gaat het minder goed, dan heb je de rest nog. Combineer die strategie met keihard werken, discipline en doorzettingsvermogen en je hebt een succesformule.” Anno heden runt Salar Azimi o.a. een gsm, telecom, Retail ondernemingen een horecazaak in Knokke, tientallen vastgoed panden en een Hotel-Restaurant.

Beste all-inclusive hotel van Nederland

Hotel-restaurant De Elderschans, op een forse steenworp afstand van zijn kasteel, zorgde en zorgt voor veel liquide opwind. Na een grootscheepse renovatie werd het hotel in 2016 door Zoover en RTL 7 tot beste all-inclusive en populairste hotel van Nederland verkozen. En dát amper een jaar na de opening. Met 40.000 overnachtingen, een omzet van drie miljoen en een nettowinst van één miljoen euro per jaar is het hotel-restaurant in de directe nabijheid van Knokke en de Belgische kust uitgegroeid tot een heuse goudmijn. “Ik heb laatst een bod gehad van acht miljoen euro op dit hotel, maar vooralsnog hebben we niet de intentie om het te verkopen. Er zit nul euro hypotheek op. Het hotel is ook goed voor de regio.”

Speciale band

Met de regio Zeeuws-Vlaanderen heeft Salar Azimi een speciale band. “Op koningsdag sponsorde hij allerlei artiesten en een week later was hij de hoofdsponsor van de grootste koetsenparade van Zeeuws-Vlaanderen. En twee keer per jaar mogen alle bejaarden van heel gemeente Sluis gratis eten in zijn hotel-restaurant. “Ik ondersteun hier ook de lokale sportclubs en heb op voorspraak van mijn broer op het landgoed hier ook een kinderboerderij gerealiseerd.” Met een glimlach: “Om rijk te worden moet je ook kunnen delen. Bij de promotie heb ik 110.000 euro aan NAC gedoneerd en gratis bier en drank voor de supporters gesponsord. Maar ik ben evenzeer groot donateur van de stichting Care for Cancer.

Gouden 744 PK Lamborghini

Weldoener en tegelijk koning van de glamour en glitter en de nouveaux riches; het lijkt een contradictio in terminis. Bij de steenrijke Salar Azimi gaat het echter quasi hand in hand. Bij de zakenman met een geschat vermogen van meer dan 15 miljoen euro is alle uiterlijke vertoon van de overtreffende trap. Hij besproeit het gras van zijn kasteel soms met champagne om de groei te bevorderen, heeft beschikking in Knokke tot geparkeerde

Vermogen en status tot bloei brengen

 En toch gaat de protserige levensstijl op alle fronten hand in hand met Calvinistisch op de kleintjes letten. Tot de aankoop van melk bij de Aldi toe. De extravagante en beklijvende manier van leven en zaken doen uitvergroot in realityshows op de Belgische en Nederlandse televisie en op social media lijkt op de keper beschouwd dan ook vooral een ultra slimme, permanente Pr-machine voor de familieondernemingen. Een vehikel om vermogen en status tot verdere bloei te brengen. Het logo van hotel De Elderschans verfijnd aangebracht in het dak van de Gouden Lamborghini lijkt het te onderlijnen. In de top is veel geoorloofd om te winnen.

De twee Azimi broers zijn ondanks alle rijkdom en bravoure ook nooit vergeten waar ze vandaan komen. De tijdelijke noodhulp opvang van asielzoekers een aantal jaren geleden onderstreepte het. Ook echtgenote Annika verloochent haar Zeeuwse afkomst niet. Gewoon geregeld een zaterdag meewerken in de gsm-zaak. “Anderen vinden dat vreemd ik niet. Ik werk ook altijd mee bij nieuwe ondernemingen in de opstartfase tot dat we geschikt personeel hebben gevonden.” “We zijn rijk geworden door dag en nacht keihard te werken en we hebben nooit opgegeven. Altijd vooruitgekeken om onze doelen te halen”, vult Salar aan.

“Om rijk te worden moet je ook kunnen delen”

helikopter en heeft een exceptioneel wagenpark aan huis. Liefst dertien peperdure bolides, waaronder een peperdure Ferrari, een Rolls Royce Phantom (6,6 liter, 12 cilinder, verjaardagscadeautje van broer Sasan) en een gouden 744 PK Lamborghini, met een speciale uitlaat die bijna een meter vuur spuugt. Alleen die uitlaat kost tienduizenden euro’s, evenveel als twee gewone auto’s zeg maar. En ook een privéjet staat op de planning.

Concerten met bijvoorbeeld Marco Borsato

Het doel om multimiljonair te worden en nooit meer te hoeven werken is al lang en breed gerealiseerd. Maar het succes smaakt naar meer erkent de zakenman. Dus blijft Salar Azimi hand-in-hand met zijn broer Sasan gas geven en aan de weg timmeren. Ook heeft de familie Azimi in Zeeuws-Vlaanderen de op een na grootste voormalige ABN-AMRO- vestiging van Nederland verworven. Na sloop moeten er twee nieuwe hotels verrijzen. En op het binnenplein van Hotel De Elderschans, dat ruimte biedt aan duizenden mensen staan moderne Nederlandse concerten gepland. “We denken dan aan bijvoorbeeld Marco Borsato.”

Partyschip ‘Le Formidable’

Een nieuw project is ook het aangekochte partyschip Le Formidable’. We hebben de intentie om daar iets unieks mee te doen. We willen daar onbeperkt genieten introduceren voor één prijs. Dus eten, drinken en daarna feesten. We overwegen actueel of we het partyschip in Oostende of Perkpolder gaan afmeren. Hoe dan ook wordt het weer een mooie bijdrage aan de economie, want het levert banen op, liggeld voor de haven en omzet voor de leveranciers etc.”

Eigen voetbalclub als Magnus opus

Magnum opus voor Salar Azimi zou op termijn een eigen beursgenoteerde voetbalclub zijn. De voetbalfanaat voerde al oriënterende gesprekken met Dordrecht en Oostende de club van zijn zakenvriend Marc Coucke, die inmiddels SC Anderlecht heeft gekocht. Recent deed Salar Azimi ook een poging om Roda JC Kerkrade over te nemen. Fel: “Ik ben niet op zoek naar een speeltje zoals soms ten onrechte wordt gesuggereerd. Ik wil bewijzen dat je met een voetbalclub ook winst kunt maken. Het is wat mij betreft ook echt niet koste wat koste. Het gaat om het momentum, maar ook om groeipotentieel en de structuur van een club. Maar er komt een dag dat ik een eigen voetbalclub heb.”

Tekst: Ton Reijnaerts en Foto’s geleverd door Torena Publiciteit.com / Foto’s Jaro van Meerten

 

Geef een reactie