Denkt u dat een kind slachtoffer is van kindermishandeling? Dan kunt u helpen om dat te stoppen. Burgemeester Richard de Boer, ambassadeur tegen kindermishandeling: “Dat is niet gemakkelijk. Kindermishandeling is nogal wat. En u bemoeit zich misschien liever niet met andermans zaken. Toch kunt u het verschil maken voor een kind. Wij hebben tips en er is hulp!”

 

Maak eens vaker een praatje met het kind of de ouder. Zo leert u hen beter kennen. Vraag hoe het gaat. Zeg wat u is opgevallen. Dat u zich zorgen maakt. Is er iets waarmee u kunt helpen? Toon interesse in het  kind. Praat vanuit u zelf. Wat valt u op? Wat heeft u gemerkt?  Waar maakt u zich zorgen over? Laat merken dat u betrokken bent en wilt helpen. Veroordeel niet. Bedenk dat elke ouder, net als u, het beste voor zijn kind wil.

Zo start u een gesprekje:
Hoe gaat het met je zoontje? Ik hoor van mijn kind dat hij vaak buikpijn heeft. Wat vervelend.
Het valt me op dat je dochter er zo moe uitziet. Heeft ze moeite met slapen? Of: hoe laat moeten ze bij jou naar bed?
Wat loopt je dochtertje moeilijk. Heeft ze zich geblesseerd?

Er is hulp
Vindt u het moeilijk om met het kind of de ouder te praten? Praat dan met iemand die u kan helpen. Iedere school heeft een vertrouwenspersoon. Of u belt Veilig Thuis: 0800 2000 (gratis en 24 uur bereikbaar). Anoniem bellen mag. Moet er meteen hulp komen? Bel 112 voor de politie.

Foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie