Met presenteert het Sinfonieorchester Aachen, onder leiding van Rasmus Baumann, een bijzondere Latijns-Amerikaans getinte concertavond. De voorstelling is zondag 17 maart om 18.00 en maandag 18 maart om 20.00 te zien in de Europazaal van evenementenzaal Eurogress Aachen. 

In opdracht van de New Yorkse balletdirecteur Lincoln Kirstein componeerde Alberto Ginastera het meesterwerk ‘Estancia’, een ballet over het Argentijnse landleven. Het handelt over de Gaucho’s de Zuid-Amerikaanse veehoeders, die met hun kuddes door de kale grassteppen van Argentinië trekken. Het ballet dat de authentieke nationale spraak weerspiegelt was sinds de première in 1941 zelden te zien. Aken biedt in dat verband dan ook een buitenkansje.

Een andere vertegenwoordiger van de Zuid-Amerikaanse muziek is Heitor Villa-Lobos, die geldt als de Godvader van de Braziliaanse muziek. Zijn motto: met open oren door de wereld trekken en verzamelen wat je dan al zo vindt. Zo ontstond ook zijn uit negen werken bestaande cyclus ‘Bachianas Brasileiras’, waarbij Villa-Lobos de klanken van zijn thuisland op bijzondere manier met muziek van Johann Sebastian Bach verbindt. Voor Villa-Lobos is Bach ook niet alleen een voorbeeld maar de bron van alle muziekscheppingen. In Aken probeert hij het in totaal verschillende bezettingen, waaronder ook het klassieke Symfonieorkest, onder bewijs te stellen.

Argentijnse Tango, Braziliaanse ritmes maar ook Balkan-Swing en melodieën uit het oude Europa vereent het kwartet ‘Quadro Nuevo’.  De vier bijzondere muzikanten die worden gedreven door grote speelkunde en improvisatievreugde ronden de bijzondere Zuid-Amerikaanse avond af met hun muzikale blik op andere culturen. In notendop: Spannend, afwisselend en boeiend.

 

Programma:

Alberto Ginastera: balletdansen uit »Estancia«

Heitor Villa-Lobos: »Bachianas Brasileiras«

Quadro Nuevo: Symfonische Tango en wereldmuziek

George Gershwin: Cuban OvertureZowel zondag als maandag start drie kwartier voor aanvang van het concert een interessante inleiding op het programma.

Tickets zijn verkrijgbaar via: https://theateraachen.reservix.de/p/reservix/event/1207381

Foto Geleverd door Torena-Publiciteit

 

Geef een reactie