Cornelius nodigt inwoners voormalige Paulusparochie uit  

Kon. Fanfare St Joseph luistert, op haar patroon dag, muzikaal de H. Mis op

 

Zoals bekend bestaat de Corneliusparochie Heerlerheide dit jaar 180 jaar. De geschiedenis over de Corneliusparochie leert dat in 1839 het gebied dat tot de parochie behoorde veel groter was dan nu. Door de opkomst van de mijnindustrie in de vorige eeuw, hadden er dientengevolge grote uitbreidingen van woonwijken plaatsgevonden in het oorspronkelijke gebied van de Corneliusparochie. Als snel kregen de woonwijken een eigen parochie met een eigen kerk zoals Nieuw Einde, Heksenberg, De Vrank en Passart/Zuid/de Wieër. De huidige jubilerende Corneliusparochie wil het 180 jarig bestaan herdenken met alle jongere parochies in de omgeving die vroeger tot de Corneliusparochie behoorden. In onze editie van dinsdag 3 februari jl. schonk dit blad aandacht betreffende de speciale uitnodiging voor de inwoners van Nieuw-Einde.

In deze editie aandacht voor de inwoners van de voormalige Paulusparochie. Zij worden uitgenodigd om zondag 17 maart aanwezig te zijn in de H. Mis van 11.00 uur in de Corneliuskerk. De voormalige Paulusparochie werd destijds opgericht voor de nieuwbouwwijk Passart-Zuid, die in de vijftiger jaren is gebouwd. In 1965 werd het gebied een rectoraat en in 1970 werd de Pauluskerk officieel ingewijd (overigens was de bouwpastoor Frans Vandermeulen (v/h kapelaan in de St. Gerardusparochie Heksenberg en architect Anton Swinkels). Het rectoraat werd vervolgens een parochie. De parochie heeft echter niet lang bestaan. Op 22 november 1991 is de Pauluskerk aan de eredienst onttrokken, de parochie opgeheven en het parochiegebied opgesplitst.

Tijdens deze H. Mis zondag 17 maart komt op verscheidene manieren de relatie tussen de Corneliusparochie en de Paulusparochie aan de orde. De heer Jo Evers zal als parochiaan van de voormalige Paulusparochie over de parochiegeschiedenis vertellen. Zijn vader zat in het kerkbestuur toen de kerk gebouwd werd. Ook zullen enkele voorwerpen uit de Pauluskerk gebruikt worden. De mis wordt muzikaal opgeluisterd door de fanfare St. Joseph van Heerlerheide. De fanfare viert op die dag haar eigen St. Josephfeest en trakteert daarom graag de parochianen van Cornelius en Paulus op een aantal mooie muziekstukken.

Na de H. Mis is er voor iedereen gelegenheid om koffie te drinken in de parochiezaal en herinneringen op te halen.

 

Archieffoto: binnen inkijk voormalige gesloopte Pauluskerk

 

 

Geef een reactie