Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) roept stakende scholieren en onderwijspersoneel op om samen een vuist te maken

 

Scholieren gaan vandaag opnieuw de straat op om te  actie te voeren  voor het klimaat en hun toekomst. Een dag later zullen hun docenten staken voor beter onderwijs. De pensioengelden van de docenten brengen echter het klimaat en dus de toekomst van hun leerlingen ernstig in gevaar. Het pensioenfonds van de docenten, ABP, investeert nog steeds grootschalig in vervuilende bedrijven, zoals energiebedrijf ENGIE. WISE, Verenging Stop Tihange Nederland en ABP Fossielvrij roepen daarom de leerlingen en docenten op om samen te werken voor een beter toekomst en om het pensioenfonds van de leraren te vragen niet meer in ENGIE te investeren. 

Terwijl duizenden jongeren de straat op gaan voor een beter klimaatbeleid en dus een veilige toekomst betaalt het pensioen van hun leraren mee aan het vernietigen van deze toekomst. Dat valt de docenten niet te verwijten, want door de manier waarop het pensioensysteem werkt, kunnen docenten niet zelf een pensioenfonds kiezen. Kim van Sparrentak, WISE Nederland “Het is te gek voor woorden dat een instantie met zoveel geld, zoveel investeert in bedrijven die het klimaat en milieu niet respecteren. Grootschalige investeringen in vervuilende bedrijven faciliteren het vervuilen zowel financieel als moreel. We roepen daarom docenten en scholieren op om samen te werken voor een betere toekomst”.

Uit het onderzoeksrapport “Still Dirty, Still Dangerous” van Fossielvrij NL blijkt dat ABP in 2017 nog 10,9 miljard in fossiele energie investeerde. Honderden miljoenen daarvan gaan naar energiebedrijf ENGIE. In de afgelopen vijf jaar stopte ENGIE bijna de helft van haar investeringen in fossiele energie. Dit zijn investeringen voor lange tijd en betekent dat ENGIE nog jarenlang zal blijven vervuilen. Eén van de grootste investeringen in Nederland was de in 2016, een jaar na het tekenen van het Parijs-akkoord, geopende kolencentrale op de Maasvlakte.

In België is ENGIE de uitbater van alle kerncentrales, waaronder de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange2. Al sinds 2012 is er onzekerheid over de veiligheid van deze kernreactoren, maar ENGIE blijft de kernreactoren gewoon uitbaten. Jan Muijtjens van de Vereniging Stop Tihange Nederland : “In de Euregio maken zich heel veel inwoners grote zorgen over de kerncentrale Tihange. In 2017 vormden 50.000 mensen een indrukwekkende Mensenketting en vroegen om snelle sluiting van Tihange. Dat ons grote pensioenfonds ABP miljoenen aan beleggingen heeft in het bedrijf ENGIE als eigenaar van Tihange moeten we niet accepteren! Alle deelnemers van het ABP moeten hun ongenoegen hierover laten blijken.” Diverse internationale experts begrijpen niet dat de Belgische overheid deze kernreactoren gewoon laat draaien, terwijl er onduidelijkheid is over het ontstaan van de scheurtjes.

Het pensioengeld van mensen in ons land draagt ongevraagd bij aan klimaatverandering, milieuvervuiling en een onveilige situatie rondom Tihange en Doel.

Via de website www.wisenederland.nl/abp kunnen scholieren en docenten een e-mail sturen aan het bestuur van het ABP en hen verzoeken te stoppen met investeren in en het goedkeuren van de vervuilende praktijken van ENGIE.

Tekst door en Foto Jan Muijtjens,

Geef een reactie