Schuilplaats Joodse kinderen wordt op deze manier in ere hersteld.Op 15 maart gaven gedeputeerde Eric Geurts en wethouder Hugo Jansen samen met Jack Aldewereld en Arie de Zeeuw van de Heemkundevereniging Brunssum het startsein voor de renovatie van de badhokjes bij de oude locatie van het zwembad van Brunssum.

 

In deze badhokjes vond een groot aantal Joodse kinderen gedurende twee nachten een veilig heenkomen ten tijde van een grote razzia begin november 1943.

Het oude zwembadcomplex was de laatste jaren in gebruik als manage. Deze functie verdween met de komst van de Buitenring. Het lag voor de hand om de volledige manage te slopen en daarmee zouden ook de voormalige badhokjes verdwijnen. Op initiatief van de Heemkundevereniging besloten Gemeente en Provincie dit deel te behouden. Als eerbetoon aan alle mensen die geholpen hebben om deze kinderen te redden.

7 november 1943 kreeg de NV-groep –de verzetsgroep die ruim 200 Joodse kinderen in Brunssum in veiligheid bracht- een tip dat een grote razzia in Brunssum en omgeving op handen was. Nog diezelfde avond werden alle kinderen bij hun pleegouders opgehaald en tijdelijk ondergebracht in het voormalige zwembad van Brunssum. Ze werden in de badhokjes verstopt. Een bevriende boer zorgde voor stro zodat de kinderen het niet al te koud hadden. Na twee nachten was het veilig genoeg om hen naar hun (nieuwe) pleegouders (terug) te brengen.

Wethouder Hugo Janssen: “Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Brunssum werd bevrijd. Bij dat bijzondere moment staan we tijdens de bevrijdingsfeesten op 19, 20 en 21 september 2019 uitgebreid stil. Minstens even belangrijk is dat we altijd blijven gedenken dat velen zich –met alle persoonlijke risico’s van dien- hebben ingezet om de levens van hun landgenoten te redden. Deze badhokjes staan daar symbool voor.”

Foto Gemeente Brunssum

Geef een reactie