Vrouwen in de hoofdrol tijdens de Nationale Romeinenweek

 

Van 4 tot 12 mei vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. In het hele land zijn er activiteiten voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland.  Dit jaar staan tijdens de Romeinenweek vrouwen in de Romeinse tijd centraal. 

 

En wat spreekt dan meer tot verbeelding dan ‘de bazin van Simpelveld’?
In december 1930 kwam ze tevoorschijn: de dame van Simpelveld. Mijnwerker Andreas Wiertz wilde zijn huis in Simpelveld verbouwen en vond bij het graven een zandstenen sarcofaag. Toen hij het deksel oplichtte, aanschouwde hij een in steen uitgebeitelde luxueus gemeubileerde miniatuurwereld. Met als blikvanger de bewoonster zelf, die vanaf haar ligbank opkeek naar het plotselinge licht.

‘Romeinse sarcofaag opgegraven in Simpelveld’, kopte een regionale krant. Wiertz zette meteen een bordje neer: bezichtigen 10 cent. Maar het echte geld kwam binnen toen het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) de vondst van hem overnam voor het destijds enorme bedrag van 8500 gulden. De dame van Simpelveld verhuisde naar Leiden, waar ze nu nog steeds verblijft.

Maar in gemeente Simpelveld staat een natuurgetrouwe kopie van de zandstenen kist van 2,40 x 1,05 meter met aan de binnenzijde het reliëf van de bevallig uitgestrekte dame. Deze bijzondere sarcofaag is te bezichtigen in de Romeinse Expo in Bocholtz. Daar vindt u nog veel meer informatie over deze society dame die ergens tussen 160 en 180 na Chr. in Simpelveld een groot welvarend bedrijf bestierde, bestaande uit meerdere herenboerderijen.

Kijk voor het programma van de Romeinenweek in Bocholtz op www.toeristischsimpelveld.nl. De Romeinse Expo is te bezichtigen in de Wilhelminastraat 17 in Bocholtz.

Foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie